Saija Saarni: Kaiken maailman kuopat : hiidenkirnusta hymykuoppiin

Kaiken maailman kuopat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Saija Saarnin aikaisempi tietokirja Kiviä taskussa teki vaikutuksen, joten kun kustantamon kuvastosta bongasin uuden kirjan, laitoin sen heti varaukseen, etenkin kun aihe on niinkin mielenkiintoinen kuin erilaiset kuopat.

Siinä missä Kiviä taskussa on tasoltaan ehkä ennemmin perhekirja kuin lastenkirja ja tarjosi mielenkiintoisen peruskatsauksen kivien maailmaan aihetta tuntemattomalle aikuisellekin, Kaiken maailman kuopat on selvemmin lastenkirja.

Se esittelee paljon erilaisia kuoppia, ensin luonnollisia ja sitten eläinten ja ihmisten tekemiä. Luonnon kuoppia esiteltäessä käydään läpi muun muassa jääkauden jälkiä, järviä, karstivajoamia, hautavajoamia, tulivuoria, törmäyskraatereita, ilmakuoppia ja mustia aukkoja. Tehdyistä kuopista kerrotaan muun muassa kaivoista, syväkairauksista, öljynporaamisesta, routimisesta, arkeologiasta, ansakuopista, eläinten pesäkuopista, soista ja metsistä. Kapeasta aiheesta on saatu monipuolinen kirja.

Kirjan ulkoasussa on jippona kannessa ammottava reikä, josta avautuu kuoppa syvälle maan sisään. Reiät asettuvat Anne Vaskon viehättävään kuvitukseen mukavasti. Ulkoasusta siis täydet pisteet, toteutus herättää mielenkiintoa ja näyttää miellyttävältä.

Tätä olisi ollut mukava lukea esikoiselle, joka pienempänä rakasti kuoppia kovasti. Hyviä luonnontieteitä käsitteleviä lasten tietokirjoja etsiville Kaiken maailman kuopat on helppo suositus. Saija Saarnin ura lasten tietokirjailijana on saanut oivaa jatkoa.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...