Veera Salmi: Kaikki kevään merkit

Kaikki kevään merkit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vanha huvila Linnunlaulussa, jo rapistumassa. Piha täynnä ruusuja, erilaisia, paljon. Mamma rakasti ruusuja, tiesi nimet, opetti ne Marielle. Mutta ei Mamma muuta jaksanut surunsa keskellä. Kun pappa Johannes kuoli, jäi kaikki huolehtimatta. Mammalle jäivät omat salaisuutensa ja Eirik lähti takaisin Norjaan. Tulleet kirjeet Mamma kätki, avaamatta.

Isä ja Kukka lähtivät. Jäivät vain Kuusi ja Marie, pieni tyttö omine mielikuvineen ja mielikuvituksineen. Tytöstäkin kasvoi nainen. Tuli Roi, joka vei ja piti lähellä. Marieta hävetti oma itsensä. Eikä Roi edes uskonut Mamman ja hänen asuvan talossa ruusujen keskellä. Krokettia ja meduusoja. Hulluko hän oli? Kaksi vuotta Hesperiassa, jossa häntäkin kohdeltiin naisena ja ihmisenä sai aikaan ihmeitä.

Nainen vahvistui elämän kolhiessa ja Marie sai Roille kaksoset, kaksi kaunista tytärtä. Roi ei vaan jaksanut, hän lähti Thaimaahan. Thaimaahan tai taivaaseen, ihan sama. Nyt on kuitenkin kaksosten, Märtan ja Marien, kuusivuotissyntymäpäivät. On aika juhlia. On myös aika puhua perheen naisten sekä läheisten, Gretan ja Esterin, kanssa siitä, mitä todella oli ollut ja on. Kaksostytöt leikkeineen tuovat lisäjännitystä omalaatuisten tapahtumien sarjaan.

Kirjassa jokainen suvun nainen saa puheenvuoronsa ja kertoo kokemuksensa omin sanoin. Tunteensa, mielensä, purkaa kuin kerältä tarinan, joka heijastuu vielä kaksosiinkin. Tämä on tarina hiukan omalaatuisista, mutta aina silti selviävistä naisista. Vahvoista silloin, kun on suurin tarve. Kurttulehtiruusut yrittävät kurkottaa huvilan pihalle, mutta niiltä ehkä vielä vältytään. Ovathan kaksoset kasvamassa.

Veera Salmen kieli on välillä hämmentävän suoraa ja raadollista, aina täynnä merkitystä kuten elämä itse. Aikatasot ja kertojat vaihtuvat, mutta läsnä on aina suvun naisen ääni ja heidän edeltäjänsä. Miehet ovat hävinneet jonnekin, paitsi Nyyperi, apumies. Luotettava ja tavallinen. Tunnelmaltaan ja kieleltään runsas, välillä hullu ja sekopäinen, hellä ja kauniskin kertomus aikuisille, aikuisten ymmärrettäväksi. Vielä ainakin kerran on kevät tulossa huvilaan.

Kaikki kevään merkit on Salmen ensimmäinen aikuisille suunnattu teos, joka yllättää lukijan sekä tarinalla että kielellään – positiivisesti.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 236 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...