Masi Tulppa : Pääsy kielletty!

Jari Mäkipää: Masi Tulppa : Pääsy kielletty!

Lastenkulttuurin saralla ahkerasti työskennellyt Jari Mäkipää (s. 1978) tunnetaan erityisesti Etsiväkerho Hurrikaani -kirjoistaan, joita on vuoden 2004 jälkeen ilmestynyt jo lähes 20. Vuonna 2017 Mäkipää aloitti uuden Masi Tulppa -kirjasarjan, jonka avausosa Pääsy kielletty! on.  Jussi Kaakisen kansikuva antaa jo osviittaa, mitä tuleman pit... Lue koko vinkki »

Heidi Mäkinen: Ei saa elvyttää

Siihen, miksi tartuin tähän kirjaan, on kaksi syytä:- Kirjan nimi: Ei saa elvyttää on niin naseva ja niin omakohtainen, kun olen sitä aina perillisilleni tolkuttanut, että jos niin kävisi, niin ei!- Kirjailija Heidi Mäkisen Ei saa mennä ulos saunaiholla oli niin ihana, että oli pakko saada tietää, mitä hän on nyt saanut aikaiseksi. Tämä kirja es... Lue koko vinkki »

Harri Filppa (toim.): 101 sarjakuvaa Suomesta

Sarjakuva-antologian 101 sarjakuvaa Suomesta teemana on, ei enempää eikä vähempää, kuin itsenäisen Suomen historia. Antologian idea ja toteutus on hauska, sillä 101:lle sarjakuvantekijälle on kullekin annettu yksi vuosi Suomen historiasta ja yksi sivu kertoa näkemyksensä kyseisestä vuodesta. Kuten odottaa saattaa, näin suurella tekijäjoukolla lo... Lue koko vinkki »

Veera Salmi: Kaikki kevään merkit

Vanha huvila Linnunlaulussa, jo rapistumassa. Piha täynnä ruusuja, erilaisia, paljon. Mamma rakasti ruusuja, tiesi nimet, opetti ne Marielle. Mutta ei Mamma muuta jaksanut surunsa keskellä. Kun pappa Johannes kuoli, jäi kaikki huolehtimatta. Mammalle jäivät omat salaisuutensa ja Eirik lähti takaisin Norjaan. Tulleet kirjeet Mamma kätki, avaamatta. ... Lue koko vinkki »

Juhani Suomi: Toisinajattelevan tasavaltaa

Ansiokas kolumnisti ja entinen diplomaatti, joka on laatinut monen presidentin elämäkerran, piti päiväkirjaa muutaman kuukauden. Tai ainakin vain siltä ajalta merkinnät julkaistaan. Kerrassaan kuritonta luettavaa: tässä saavat satikutia lähes kaikki poliittiset päättäjät sekä muutkin tahot. Kannattaa aivan ensin katsoa päivämääriä ja päivää, jol... Lue koko vinkki »

Paula Hahtola: Aita

Linnea on Saksaan aikanaan muuttanut suomalainen, nyt jo eläkkeellä oleva sairaanhoitaja. Hän haluaa pois paritalostaan, syystä kyllä, ja pakkaa tavaransa muuttaakseen talvikaudeksi pieneen perhehotelliin, lomakylään meren rannalle. Poika on jo aikuinen ja asuu Suomessa, siellä on myös hänen tätinsä – muita läheisiä Linnealla ei enää oikeastaan ole... Lue koko vinkki »

Nikos Kazantzakis: Vapaus tai kuolema

Olen joskus lomamatkalla kuullut, että kreetalaiset pitävät itseään ensin kreetalaisina, sitten vasta kreikkalaisina. Tätä kansallismielisyyttä havainnollistaa Vapaus tai kuolema, joka kuvaa elämää Kreetalla 1800-luvun lopulla, turkkilaisten vallan alla. 1800-luvulla kreetalaiset kapinoivat turkkilaisia hallitsijoitaan vastaan moneen kertaan. ... Lue koko vinkki »

Panu Rajala: Naisten mies ja aatteiden : Juhani Ahon elämäntaide

Tässä elämäkerrassa käydään läpi Juhani Ahon elämä alusta loppuun, opiskeluaikainen aktivismi ja mielipiteet, matkat ja avioituminen, seesteisemmät elämänvaiheet sekä palaaminen tavallaan henkisille juurilleen. Ikävä kyllä aika on kohdellut huonosti Ahoa, vaikka hänen suurimmat romaaninsa Juha, Panu, Papin rouva, Rautatie sekä Kevät ja takatalvi lö... Lue koko vinkki »

Riitta Konttinen: Modernistipareja

Millaista oli taiteilijaelämä arkipäivän ongelmien ja taiteellisten unelmien sekä suurten pyrkimysten ja aatteiden keskellä kahden sodan välisenä aikana? Suomen taide-elämässä koettiin 1900-luvun alussa voimakas murros, kun realismiin pohjautunut kansallinen taidekäsitys sai väistyä surrealismin, kubismin ja ekspressionismin — kokeilevamman uuden t... Lue koko vinkki »