Paula Hahtola: Aita

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Linnea on Saksaan aikanaan muuttanut suomalainen, nyt jo eläkkeellä oleva sairaanhoitaja. Hän haluaa pois paritalostaan, syystä kyllä, ja pakkaa tavaransa muuttaakseen talvikaudeksi pieneen perhehotelliin, lomakylään meren rannalle. Poika on jo aikuinen ja asuu Suomessa, siellä on myös hänen tätinsä – muita läheisiä Linnealla ei enää oikeastaan ole.

Kotoisaa hotellia pitää pariskunta, jotka molemmat ovat teologeja. Ilmapiiri on hieman vakavahko, mutta ei epämiellyttävä. Kesäsesongin ulkopuolella Linnea nauttii kävelyistä rannalla sekä yrittää selvittää ajatuksiaan raskaiden vuosien jälkeen. Talonsa hän jätti vuokralle, palatakseen jälleen keväällä.

Pariskunta on pitkään puhunut lankoveitikasta, Martinista, ja tämän tulosta ja eräänä päivänä ilmapiiri muuttuu Martinin saapumisen myötä. On puhe- ja retkikumppani, joka osaa keskustella ja jolla on mielipiteitä. Kun Martin lähtee, hän lähtee vielä jatkamaan lähetystyötään Bangladeshissa. Linnea puolestaan palaa kevään alkaessa kotiinsa. Kotiin, jota hän alkaa muistella nyt aivan ensimmäisestä päivästä alkaen. Hän muistaa jokaisen hetken, miehensä ja heidän raadollisen avioeronsa. Hän muistaa myös pitkäaikaisen suhteensa lähinaapuriin, jolle hän oli vain toinen nainen. Salainen kumppani, mutta myös naapurin mukava suomalaisnainen. Hän muistaa myös inhonsa eräitä naapureita kohtaan. Kirjan nimi selittyy myös tällä pitkähköllä episodilla, jossa Linnea käy läpi henkilökohtaisia muistojaan elämän varrelta.

Kun poika, Totti, aikoo naimisiin ja Emma-täti menee kuolemaan sopivasti, Linnea matkustaa Suomeen. Palatessaan laivalla hän tapaa Martinin, joka tunnustaa jopa etsineensä häntä. Joku matkustaja luulee heitä jo vanhaksi aviopariksi – mutta onko tässä tulossa nyt jotain uutta? Luopuuko Linnea hienoisesta katkeruudesta ja ikävien asioiden muistelusta vai päätyykö hän kuitenkin siihen, että muistoissa on paljon kaunista ja elämässä tehdyt päätökset on vain hyväksyttävä?

Kaunis, haikea kirja, jota olisi lukenut pidempäänkin. Päällimmäiseksi jäi syksyn tunne, kesän loppuminen, mutta ei suinkaan luovuttaminen vaan uusi ja erilainen hehku. Kirja kertoo Linnean muistoin hänen elämästään aina siitä lähtien, kun hän tuli Saksaan. Kivuliaasta erosta, inhosta ja lopulta häpeästä ja päättäväisyydestä sekä mahdollisesta uudesta alusta. Kirkas ja huoliteltu kirja, joka vie mukanaan yllättävän hyvin.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tätä kirjaa olisi tosiaan voinut lukea pitempäänkin. Kaunis kertomus Frau Linnean elämästä ja yllättäen myös Martinin. Olisin kuitenkin kaivannut vähän enemmän lihaa luiden ympärille eli romaanin henkilöhahmot jäivät sisällöllisesti melko ohuiksi. No, ei ainakaan tätä kirjaa lukiessa ehdi kyllästyä ja jokainen voi itse kuvitella, miten Linnean elämä jatkuu.
    Jotenkin tuli muuten tunne, että on hyvin saksalaisen oloinen kirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...