Harri Filppa (toim.): 101 sarjakuvaa Suomesta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sarjakuva-antologian 101 sarjakuvaa Suomesta teemana on, ei enempää eikä vähempää, kuin itsenäisen Suomen historia. Antologian idea ja toteutus on hauska, sillä 101:lle sarjakuvantekijälle on kullekin annettu yksi vuosi Suomen historiasta ja yksi sivu kertoa näkemyksensä kyseisestä vuodesta.

Kuten odottaa saattaa, näin suurella tekijäjoukolla lopputulos värikäs ja moniääninen, mutta myös yllättävän korkealaatuinen. Varsinaisia heikkoja lenkkejä ei joukkoon ole hirveästi eksynyt. Tekijäjoukossa on luonnollisesti paljon tunnettuja nimiä kuten Juba Tuomola, Ville Ranta, ja Mari Ahokoivu, muutamia mainitakseni. Antologia onkin hyvä kirja napata mukaan, mikäli haluaa tutustua suomalaisen sarjakuvan nykykenttään, sen verran kattava tekijäluettelo on.

Tekijät käsittelevät historiaa kukin omalla värikkäällä tavallaan. Joku muistelee menneisyyttä isovanhempiensa kautta, toinen on kerännyt omaan sarjakuvaansa vuoden tärkeimmät tapahtumat, ja onpa yhteen sarjakuvaan saatu yhdistettyä peräti dinosaurukset ja Pikku Kakkosen alkaminen!

Omia suosikkeja on liikaa tässä listattavaksi, mutta mainitaan sentään muutama seikka, jotka opin tätä lukiessa. Vuoden 1920 Turun sähkölaitoksen höyrykattilan räjähdys aiheutti Turkuun, kuolonuhrien lisäksi, 87 päivän sähköpulan, jonka aikana Turun juna-asemaa jouduttiin valaisemaan kynttilöin. Vuoden 1946 odotettu tapaus taasen oli rahtilaiva Heraklesin saapuminen, rahtinaan ensimmäinen kahvilasti sodan jälkeen.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia piisaa, joten antologiaa voi lämpimästi suositella myös historian ystäville.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...