José Saramago: Kaikkien nimet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjailijan kaima José-herra on töissä väestörekisterikeskuksessa ja asuu samassa rakennuksessa väliseinän takana. Hän on yksinäinen, hiljainen, kaikin puoli nuhteeton ja luotettu työntekijä. Yhtenä päivänä hän saa sattumalta käsiinsä tuntemattoman naisen henkilökortin, eikä mikään tunnu olevan enää tämän jälkeen entisellään. Päällisin puolin toki, mutta ei José-herran sisällä.

Portugalilainen Saramago on kertojana erittäin persoonallinen. Hän käyttää hyvin pitkiä lauseita ja osaa luoda jännitettä kuin huomaamatta. Suurta toimintaa tai vallankumousta ei kirja tarjoile, mutta on silti lähes maaginen pienen ihmisen omituisena kertomuksena.

Kaikkien nimet valloittaa tekstillään ilman minkäänlaisia apukeinoja. Pitkät lauseet, hurjan pitkät kappaleet, hyvin epämediaseksikäs aihe ja arkinen kansi eivät ole markkinavaltteja. Kirjan luettuaan tunteekin tehneensä löydön.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Mainio kirja. Saramago on pettämätön. Kirjan lukeminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta palkitsee lopulta lukijan. Tuli vähän Rikos ja rangaistus mieleen, kun Saramago luotaa syyllisyydentunnoissaan kärvistelevän José-herran tuntemuksia.

  2. Aivan loistava kirja. Saramagon pisteet ovat kovassa nousussa meikäläisellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...