Matti Hagelberg: Kekkonen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Oravien heimo löytää kaislikosta Urho Kaleva Kekkosen ja kasvattaa tämän laumansa jäseneksi. Kekkonen hylkää muurahaiskuningattaren ja pelastaa oravat. Myöhemmin Kekkonen kyllästyy kerjäämään käpyjä Seurasaaressa ja päättää alkaa valtionpäämieheksi. Hän käy valtiovierailulla Yhdysvalloissa, jossa hän yhdessä kuningas Elviksen kanssa pelastaa maailman avaruushipeiltä ja nallekartellilta. Tämä tarina on tosi, aivan yhtä tosi kuin raitiovaunulinja Helsingistä Asikkalaan ja takaisin.

Urho Kekkonen on kansallinen symboli, myyttinen heeros, kaikkivaltias valtakunnanjohtaja, supersankari, poptähti. Hän on erinomainen päähenkilö Matti Hagelbergin mittavaan sarjakuvataideteokseen. Täysin absurdit jutut yhdistyvät silmäähivelevän hienoon ja moniulotteisesti kiinnostavaan grafiikkaan. Tiukan geometrian mukaiset muodot ja kuvat ovat hämmästyttävän ilmaisuvoimaisia. Tarinankerronta poikkeaa kaikesta totunnaisesta.

Historiallisesta Urho Kekkosesta ei Hagelbergin käsittelyssä ole jäljellä tietenkään muuta kuin kuoret. Tunnistettavan historiallisen hahmon siirtäminen täysin tekaistuun surrealistiseen todellisuuteen onnistuu lähes joka tasolla. Hagelbergin huumori, joka viljelee viittauksia kulttuuriin ja oikeisiin tapahtumiin, naurattaa välillä vedet silmistä. Turha sitä on kiistää: olen täysin myyty. Aiemmin vinkkaamani Silvia Reginan ohella Kekkonen on helposti yksi parhaita koskaan lukemiani sarjakuva-albumeja.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...