Matti Hagelberg: Silvia Regina

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Raapekartonkitekniikka on harvinainen kuvanvalmistustapa, jota aiemmin käytettiin sanomalehtien kuvituksessa. Siinä kartongin pinnan alla on toisenvärinen kerros, joka raaputetaan esille erityisin taltoin tai terin. Se on varsin työläs ja huolellisuutta vaativa tekniikka. Sillä saavutettava erikoinen piirrosjälki tuo mieleen puupiirroksen. Teränjälki ei ole yhtä pikkutarkkaa kuin kynällä, mutta kuitenkin elävää. Raapekartonkia ei juurikaan enää käytetä, mutta löytyypä Suomesta sentään yksi sen nimiin vannova sarjakuvataiteilija, Matti Hagelberg.

Hagelbergin Silvia Regina on yli 200 sivun kokoelma hienoa sarjakuvaa. Se koostuu äkkiväärällä huumorilla ladatuista tarinoista ja tarinafragmenteista, joissa yhteiskuntakritiikki kohtaa surrealismin ja uskonnon. Avaruusasemaa ei ole varaa lähettää avaruuteen, joten se laitetaan tietenkin Keski-Suomeen. Vanessa lähtee laivalle ja muistaa jättää hellan levyt kuutoselle. Hagelbergillä on myös oma versionsa luomiskertomuksesta sekä Kristuksen kärsimysnäytelmästä. Väkevimmillään Silvia Regina on tarinassa Köyhää kansaa, joka perustuu Minna Canthin samannimiseen pienoisromaaniin. Työttömäksi jääneen Holpaisen, hänen vaimonsa ja neljän lapsensa traagisen kituuttamisen seuraaminen on sosiodraamaa parhaimmillaan — repivimmillään.

Erikoisilla ruutujaoilla eksperimentoivan Hagelbergin kuvakerronta on loppuunsa hiottua, kauttaaltaan laadukasta ja tyylikästä. Hankala tekniikka sopii hitaasti työskentelevälle perfektionistille. Kuvissa toistuvat geometriset perusmuodot tuovat mieleen tekniset piirrustukset, mutta yksinkertaisuudesta Hagelbergin kuvia ei voi kuitenkaan syyttää. Yksityiskohtia löytyy useampaakin lukukertaa varten, kokonaisuus on kiehtova ja persoonallinen. Tätä sarjakuvaa kelpaa vinkata!

Matti Hagelbergin taiteeseen (ja erityisesti Silvia Reginan originaalikartonkeihin) voi tutustua syyskuun alkuun asti Kiasman Päin näköä -näyttelyssä. Samasta näyttelystä löytyy myös muun muassa uusi näkökulma Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet -sarjakuvaromaaniin. Sarjakuvan ystävälle voi suositella myös tätä.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 304 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...