Antti Hyry: Kertomus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ytimekkäästi nimetty Kertomus on Antti Hyryn novellikokoelma, jossa on neljä novellia ja “vapaamuotoinen proosateksti”, eli novellin mittainen teksti, jolta kuitenkin puuttuu tarinan rakenne.

Niminovelli “Kertomus” kertoo alakouluikäisestä pojasta, joka odottaa joulua. Jouluvalmisteluihin kuuluu hevosen ruokkimista, joulukuusen hakemista ja askarteleepa poika kuuseen itse suunnittelemansa itsevalaisevan tähdenkin.

“Lamppu”, “Oikeastaan ihminen” ja “Olhavajoen törmällä” ovat tuttua aikuisen miehen elämää. Novelleissa käydään ostoksilla lampunvarjostinta ostamassa, matkustetaan junalla kohti pohjoista ja hierotaan tonttikauppoja, jotta saataisiin kalastusoikeuksia.

Novellien tyyli on tuttua vähäeleistä, mutta viehättävää Hyryä.

Kokoelman lopettava “Mustan ojan vesi” on taiteellisempi elämys, jossa loikitaan havainnosta toiseen vapaamuotoisesti, assosiaatioita pitkin. Se on kuin kooste Hyryn romaanien satunnaisista luontoelämyksistä, ladottuna yhdeksi kokonaisuudeksi. Lopputulos on hurmaava.

Hyry ei ole romaanimitassakaan monisanainen kirjailija, joten sikäli en koe novellimitalle suurempaa kaipausta, mutta toimii Hyryn ilmaisu toki näinkin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...