Antti Hyry: Kertomus

Kertomus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ytimekkäästi nimetty Kertomus on Antti Hyryn novellikokoelma, jossa on neljä novellia ja “vapaamuotoinen proosateksti”, eli novellin mittainen teksti, jolta kuitenkin puuttuu tarinan rakenne.

Niminovelli “Kertomus” kertoo alakouluikäisestä pojasta, joka odottaa joulua. Jouluvalmisteluihin kuuluu hevosen ruokkimista, joulukuusen hakemista ja askarteleepa poika kuuseen itse suunnittelemansa itsevalaisevan tähdenkin.

“Lamppu”, “Oikeastaan ihminen” ja “Olhavajoen törmällä” ovat tuttua aikuisen miehen elämää. Novelleissa käydään ostoksilla lampunvarjostinta ostamassa, matkustetaan junalla kohti pohjoista ja hierotaan tonttikauppoja, jotta saataisiin kalastusoikeuksia.

Novellien tyyli on tuttua vähäeleistä, mutta viehättävää Hyryä.

Kokoelman lopettava “Mustan ojan vesi” on taiteellisempi elämys, jossa loikitaan havainnosta toiseen vapaamuotoisesti, assosiaatioita pitkin. Se on kuin kooste Hyryn romaanien satunnaisista luontoelämyksistä, ladottuna yhdeksi kokonaisuudeksi. Lopputulos on hurmaava.

Hyry ei ole romaanimitassakaan monisanainen kirjailija, joten sikäli en koe novellimitalle suurempaa kaipausta, mutta toimii Hyryn ilmaisu toki näinkin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...