Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nuortenkirjat ottavat nopeasti kantaa ajankohtaisiin teemoihin, usein paljon nopeammin kuin aikuisten kirjat. Nuortenromaanissaan Kesän jälkeen kaikki on toisin Siri Kolu pureutuu transsukupuolisuuteen ja lähes yhtä paljon myös purjelentämiseen.

Niin kauan kuin voi muistaa, Petra on ollut Peetu. Tyttöjen jutut eivät ikinä ole kiinnostaneet vaan Peetu on aina halunnut olla kuin isoveli Pyry. Tämän kesän jälkeen Peetu täyttää 18 vuotta ja on viimein oikeutettu korjausleikkauksiin. Vaikka asia on ollut perheen tiedossa jo pitkään, täytyy äidin, isän ja isoveljen käydä läpi oma prosessinsa. Äiti on kaikista heikoimmin tilanteen tasalla. Isä sen sijaan kutsuu Peetun kanssaan purjelentämään: kirjan luvut rakentuvat kymmenen purjelennon varaan. Ilmassa on helpompi puhua kuin maassa, ja isä tarvitsee lentoja oman elämänsä selvittämiseen yhtä paljon kuin Peetu.

Kirja tuntuu ajoittain siltä, kuin se olisi tilattu infopaketti sukupuolenkorjausleikkauksesta ja siihen liittyvistä asioista. Lukujen aikana Peetu kertaa prosessiaan ja antaa ”infopläjäyksiä” transsukupuolisen nuoren elämästä. Kirjan lopusta löytyy myös luettelo lähteistä ja nettilinkeistä, joiden alta saa lisätietoa niin transsukupuolesta kuin purjelentämisestäkin.

Loppua kohden tarina muuttuu kuitenkin koskettavaksi. Ei vain Peetu vaan myös isä on menossa syksyllä uutta kohti, sillä isä päättää, että on aika erota. Lentämisen metaforat ja runollinen kieli tukevat Peetun mielessä tapahtuvaa prosessia. Teksti on kirjoitettu pääosin puhekielellä, joten sinne tänne sijoitetut hän-sanat lyövät hieman kohosteisina vastaan.

Kirja tuntuu rehelliseltä selonteolta. Kolu on tavoittanut Peetun tuntemukset hyvin. Prosessi on raskas, mutta lopussa kone laskeutuu hallitusti kohti aurinkoista horisonttia ja rakkaita ihmisiä, jotka ovat saapuneet juhlimaan 18-vuotiasta Peetua ja edessä olevaa uutta elämää.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...