Ossi Määttä: Kevytretkeilijän opas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tunne ultrakevyellä varustuksella vaeltaessa on uskomaton, mikäli on tottunut vaelluksiin raskaan rinkan kanssa. Kevyt varustus saattaa tuntua jopa huijaamiselta, etenkin jos reissukaverin varusteet painavat paljon enemmän.

Mielikuva Lapin erämaassa vaeltavasta retkeilijästä on useimmille se, että hänellä on selässään valtava rinkka, joka on pullollaan tavaraa ja se, mikä ei mahdu rinkkaan sisään, on köytetty kiinni rinkan ulkopuolelle. Tämä mielikuva puolestaan johtaa siihen ajatukseen, että raskas kuorma on välttämätön, eikä ilman sitä vaellukselta selviä kotiin. Olemassa olevien ennakkoluulojen rikkominen on tärkeää ja Kevytretkeilijän opas on malliesimerkki siitä, miksi luulo ei ole tiedon väärti.

Ossi Määtän kirjoittama teos käy ensin läpi kevytretkeilyyn liittyvän historian ja elämäntavan ja kuvaa ne perusperiaatteet, joita repun keventämiseen yleisesti liittyy. Tämän jälkeen kirjassa käydään läpi erittäin yksityiskohtaisesti erilaisia varusteita, niiden valmistusmateriaaleja ja sitä, kuinka varusteet voivat olla mahdollisimman kevyitä ja silti reissussa on mukana riittävästi mukavaan matkaan. Määttä antaa myös useita tärkeitä ohjeita ja vinkkejä yleisesti retkeilystä ja näitä on kiinnostava lukea, vaikka tavoitteena ei olisikaan keventää varustusta alle kuuden kilon peruspainoon (varustusten paino ilman päälle puettuja vaatteita ja kulutustavaroita).

Kevytretkeilijän opas on kattava ja yksityiskohtainen mutta samalla mukaan mahtuu myös kiinnostavia kertomuksia kevyin kantamuksin retkeilevien suomalaisten ajatuksista ja kokemuksista Suomessa ja ulkomailla. Uskoisin, että jokaiselle Suomen luonnossa toisinaan yönsä viettävälle tekee hyvää keventää varustusta ja keskittyä raskaasta taakasta selviytymisen sijaan maisemiin ja kepeään askellukseen. Minut Kevytretkeilijän opas ainakin herätti miettimään tapoja, joilla otan luontoon mukaan vain tarpeellisen ja senkin mielummin vähän keveämpänä kuin aiemmin, mutta en ainakaan vielä ottanut käyttöön lighterpack.com:n tarjoamaa kevennystyökalua, enkä tehnyt omaa Excel-sovellusta varusteiden keventämiseen.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...