Ossi Määttä: Vaellusvarusteet

Vaellusvarusteet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Retkeilykirjailija ja -bloggari Ossi Määttä on retkeilypiireissä tunnettu erityisesti kevytretkeilyn sanansaattajana ja hänen edellinen kirjansa Kevytretkeilijän opas on silmät avaava opas rinkan keventämisen hyötyihin (ja osin haittoihinkin). Nyt Määttä on laajentanut näkökulmaansa ja kirjoittaa oppaan vaelluksella tarvittavista varusteista sekä kesäisessä että talvisessa Suomessa.

Vaellusvarusteet esittelee kattavasti kaikki keskeiset varusteet, jotka vaelluksella tarvitaan ja sisältää runsaasti vinkkejä varusteiden käytöstä ja viimeisimmistä varusteinnovaatioista sekä varusteiden huollosta sekä vaelluksella että sen jälkeen. Käsittelytapa on perusteellinen, sillä monen varusteen kohdalla varustetta käydään läpi erilaisten valmistusmateriaalien ominaisuuksia listaamalla.

Huomio on erityisesti jalan ja hiihtäen tehtävissä vaelluksissa, joissa yöpyminen tapahtuu joko teltassa tai tarpin alla mutta omat lyhyet lukunsa on myös riippumattoilusta, reppulauttailusta ja vuorivaelluksesta. Näiden osalta opas auttaa kuitenkin vain alkuun eikä välttämättä vielä mukavasti matkaan.

Määttä antaa myös kaikkien varusteiden osalta oman hankintasuosituksensa enkä pidä kirjalijan kevytretkeilytaustan huomioiden ihmeenä sitä, että näissä suosituksissa keveys on avainsana. Keveys, eli esimerkiksi untuvan ja titaanin suositteleminen, johtaa kuitenkin siihen, että suositeltavien varusteiden hankintakustannus nousee aloittelevalle vaeltajalle korkeaksi, mikä ei välttämättä kannusta harrastuksen aloittamiseen.

Olisi ollut mukava nähdä jonkinlainen halvemman budjetin vaihtoehto etenkin kalleimmille suositelluille varusteille. Käytännössä vaellusharrastuksen pariin voi kuitenkin tulla pääosin niillä varusteilla, joita kotoa jo löytyy. Vähän erilaista näkökulmaa vaellusvarusteisiin ja -harrastukseen voi hakea esimerkiksi Jouni Laaksosen tuoreesta vaellusaiheisesta kirjasta Vaellustarinoita: askeleita luontoon.

Kaiken kaikkiaan Vaellusvarusteet on mainio kirja ja erinomainen jatko Kevytretkeilijän oppaalle, joka monelta osin täydentää Vaellusvarusteissa esiteltyjä varustevaihtoehtoja. Mukaan lisätyt varustelistat sekä kesä- että talvivaelluksiin ovat erityisen hyödyllisiä jokaiselle harrastusta aloittelevalle ja listat auttavat varusteiden kasaamisessa niin, että ensimmäiselle reissulle uskaltaa lähteä turvallisin mielin.

Määtän blogi löytyy täältä: Kevyesti kairassa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...