Gillian Flynn: Kiltti tyttö

Kiltti tyttö

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Gillian Flynnin Kiltti tyttö -kirja kertoo tarinan Amy ja Nick Dunnen avioliitosta. Juuri ennen avioparin viidettä hääpäivää Amy katoaa, ja hänen miestään Nickiä aletaan epäillä murhasta. Flynnin kirjassa avioliiton molemmat osapuolet saavat äänen, ja Amy ja Nick kertovat kuinka onnelliselta vaikuttanut avioliitto vähitellen muuttui onnettomaksi sotkuksi. Kirjassa on muutamia veikeitä käänteitä, joiden ansiosta Kiltti tyttö nousee jännityskirjallisuuden parhaimmistoon.

Amy Dunne on Kiltin tytön alussa suorastaan ärsyttävä henkilöhahmo: Amy pitää päiväkirjaa, järjestää hääpäivinä romanttisia aarteenetsintöjä ja tekee työkseen naistenlehtien testejä. Häneen liitetyt naisellisuutta korostavat kliseet saavat lukijankin innokkaaksi kolkkaamaan hänet. Hänen aviomiehensä Nick Dunne ei ole yhtään miellyttävämpi: Nick on miehen karikatyyri, sutki ex-toimittaja, joka ryyppää, liehuu strippibaareissa ja nahjustelee sisarensa seurassa. Sekä Amy että Nick ovat epäkypsiä ja vastuuttomia, ja Flynn herkuttelee heidän heikkouksillaan, hölmöilyillään ja tunteenpuuskillaan.

Kiltin tytön puolivälissä näkökulma muuttuu merkittävästi, kun hirviö astuu esiin. Ihmisiä hyväksikäyttävä, pitkävihainen, manipuloiva ja seksuaalisuuttaan vallan välineenä käyttävä hahmo valtaa sivut. Pikkumainen ja kostonhimoinen hahmo piristää mainiosti ihmissuhdedraamana alkanutta kirjaa ja terävöittää sen tapahtumakulkua. Erityisesti pitää mainita kirjan röyhkeä loppu, joka väistää toimintaelokuvista tutut rymistelyt ja väkivaltaiset kostot.

Flynnin kirjassa ihmiset ovat enimmäkseen epämiellyttäviä, ja jotkut hänen huomioistaan ovat hyvin teräviä: hän kuvaa hyvin turhautumista, jota nykyajan ihminen kokee loputtoman informaatiovirran ja median ääressä. Mitään uutta ei ole enää jäljellä, kaikki on jo nähty, ja omia kokemuksia verrataan heti elokuviin tai televisio-ohjelmiin. ”Kaikkein pahinta ‒ ‒ on, että lainakokemus on aina parempi”, Flynn toteaa Nickin suulla. ”Kuva on parempi, maisema kirkkaampi, kuvakulma ja taustaääni säätelevät tunteitani paremmin kuin nykytodellisuus.”

Kiltti tyttö on erittäin pätevää jännityskirjallisuutta. Flynn kirjoittaa vetävästi, suomennos toimii, ja juonia piisaa. Flynn on suunnitellut kirjansa käänteet hyvin ja pystyy lopussa sitomaan jokaisen solmunpään yhteen. Kiltti tyttö on nokkela, ovela kirja.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...