José Saramago: Kivinen lautta

Kivinen lautta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joskus voi käydä niin, että mies heittää painavan kiven mereen, mutta se lentääkin satojen metrien päähän. Joskus voi käydä niinkin, että maa alkaa järistä vanhan miehen jalkojen alla. Myös niin voi käydä, että nainen vetää hetken mielijohteesta viirun poppelikepillä maahan, sekä niin, että kottaraiset alkavat seurata alakoulun opettajaa. Koirat, joilla ei ole äänijänteitä, alkavat haukkua. Ja puretusta sukasta tulee loputon kasa sinisiä langanpätkiä.

Niin, ja Pyreneiden vuoristo saattaa myös revetä tarkalleen Ranskan ja Espanjan rajalta. Iberian niemimaa lähtee ajelehtimaan länteen. Kyllä vain, on tämä José Saramagon romaani. Kivinen lautta.

Saramago kirjoittaa taas kerran oudoista tapahtumista omalla viistolla tyylillään. On tämä vain mainio kirja. Harvassa ovat kirjailijat, joiden mielikuvituksen lento yltää Saramagon tasolle. Saramago kertoo suuresta luonnonmullistuksesta niin laajemmalla poliittisella tasolla kuin yksilöiden näkökulmastakin. Samalla kun niemimaa tekee suurta matkaansa törmäyskurssilla kohti Azoreja, tekee viiden ihmisen ja yhden koiran seurue pienimuotoisempaa matkaa kahden hevosen vetämillä vankkureilla. Näkökulman vaihdokset ovat sulavia. Ja vaikka ihmisten pitäisi olla huolissaan koko valtakunnan kohtalosta, he ovatkin huolissaan lähinnä itsestään.

José Saramago on Kivisessä lautassa lähes kepeimmillään, lähimmiksi vertailukohdiksi kelpaavat Elefantin matka ja Oikukas kuolema. Kivinen lautta on kauttaaltaan hieno maaginen kertomus. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...