Saara Viljamaa: Koira ja kirahvi

Osta kirja itsellesi

Aina on ilo nähdä hyvin tehtyjä lastenkirjoja, sen verran lapsille julkaistaan täysin yhdentekevää roskaa ja tusinasarjakirjoja, jotka saisi jättää julkaisematta. Koira ja kirahvi on oivallinen kirja, joka on kauniisti tehty ja mielenkiintoinen.

Kirja kertoo koirasta, joka päättää lähteä retkelle. Retkellä koiran eväät varastetaan, mutta koira onnistuu huomaamaan eväsvarkaan: se on kirahvi. Koira palauttaa kirahvin sirkukseen, jonne se kuuluu ja käy tapaamassa sitä. Eräänä päivänä kirahvi on myynnissä, ja koira päättää ostaa sen. Sitten kirahvi löytää aarteen ja koira ja kirahvi rikastuvat ja elävät onnellisina yhdessä, juhlien vuoden juhlapyhiä ystävineen.

Toisessa tarinassa kirahvi ja koira lähtevät Afrikkaan, jonne he rakentavat talon. Afrikassakin koetaan monenlaisia seikkailuja erilaisten eläinten kanssa, kunnes lopulta vuokrataan talo Haltiajärven rannalta ja luistellaan.

Tarinat ovat ihastuttavaa lapsellista tajunnanvirtaa. Ne onkin kirjoittanut Saara Viljamaa kahdeksan vuoden kypsässä iässä ja tekstiä on muokattu kirjaa varten varoen. Tuloksena on aivan hurmaava lapsen logiikalla kiinnostavasta käänteestä toiseen etenevä tarina.

Kirjan kuvitus on Mirkka Syrjälän käsialaa ja aivan upeaa. Se sitoo tarinan päiväkodin maailmaan, jossa tarinaa kerrotaan. Koiran telttaretki on lasten majaleikki, tarinaa esitetään päiväkodin nukketeatteriesityksenä, norsu on lasten kanssa leikkivä aikuinen… Kuvitus on kiehtovaa ja täynnä lapsille tuttuja yksityiskohtia.

Kirja liittyy TelLis-tutkimushankkeeseen, jossa on tutkittu, miten lapset kertovat elämästään ja miten kertominen liittyy lasten hyvinvointiin. Kirja on palautetta tutkimuksesta ja sen tarkoituksena on myös laajentaa aikuisten ymmärrystä lasten elämästä. Siinä kirja mielestäni onnistuu, kokonaisuutena se kertoo hienosti lasten maailmasta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.