Conn Iggulden: Kolmen liitto

Kolmen liitto

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kolmen liitto jatkaa siitä mihin Myrskylintu jäi. Englannin aatelisuvut käyvät valtataistelua keskenään. Kruununperijä Henrik VI on vakavan sairauden kynsissä ja hänen ranskalainen kuningattarensa Margareetta Anjoulaisen tehtäväksi on jäädä pitämään miehensä valtaistuimella. Yksinkertainen tehtävä ei ole sillä Yorkin herttua Richard on Henrikin pahin uhka ja toimii sijaishallitsijana Henrikin sairastaessa.

Osapuolia ei ole jaoteltu naiivisti hyvään ja pahaan. Kyseessä on kahden eri tahon valtataistelu, kummallakin osapuolella on hyvin uskottava syy käydä valtataistelua. Henkilöitä sarjassa on enemmän kuin kylliksi ja kiitos englanti­laisten nimeämisperinteen useat henkilöt ovat nimetty samannimisiksi. On­neksi eri Richardeista on helpohkoa pitää kirjaa kirjasta löytyvien sukutaulujen avulla.

Taistelua on myös ihan kirjaimellisena kirjassa hyvin paljon. Armeijat kohtaa­vat niin avomaalla kuin piiritystilanteissa ja näissä kohtauksissa kirjailija mo­nesti pysähtyy kuvailemaan suhteellisen tarkkaan kaikkea mahdollista. Kuvai­lusta on ritarillinen romantiikka kaukana väkivallan ja kaaoksen hallitessa tais­telukenttiä. Itse näen taisteluiden kuvailun kirjan parhaana antina.

Kolmen liitolla on ongelmansa. Sarjan ensimmäisen osan vahvimmat hahmot ovat ajautuneet taustalle. Richardin luonne tuntuu muuttuneen voimakkaasta vallantavoittelijasta ylivarovaiseksi hissukaksi ja suosikkihahmoni kuvitteelli­nen vakooojamestari Derry Brewer saa turhan vähän estradiaikaa. Näiden hahmojen tilalle ei oikein kukaan nouse parrasvaloihin. Tämän seurauksena välistä kirja ei tunnu kirjalta vaan juonen kehyksiltä.

Vaikka Kolmen liitto onkin suurin piirtein itsenäinen romaani, suosittelisin ensimmäiseen osaan tarttumista kuitenkin. Ensiksikin siksi, että se tekee tämän kirjan tapahtumista helpommin seurattavia ja toisekseen siksi, että sekin on varsin kelpo toiminnallinen historiallinen romaani.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...