Mitchell G. Bard: Kristalliyö 9.–10.11.1938

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Alaotsikoltaan Holokaustin alku silminnnäkijöiden kertomana. 9.–10.11.1938 Saksassa, äskettäin Saksaan liitetyssä Itävallassa ja Tsekkoslovakiassa alkoi tapahtua. Juutalaiset joutuivat mielivaltaisten hyökkäysten kohteiksi kaduilla, kodeissaan, työpaikoillaan ja pyhäköissään. Noin 100 juutalaista sai surmansa (suurempiakin lukuja on ilmoitettu), satoja loukkaantui, yli 1 300, ehkä jopa 2 000 synagogaa poltettiin. Lähes 7 500 juutalaisten omistuksessa ollutta yritystä tuhottiin, lukuisia hautausmaita ja kouluja häpäistiin ja turmeltiin. Tarkkoja lukuja ei ole tiedossa, mutta suunnattomia määriä kallisarvoista irtaimistoa, mm. taideteoksia, tuhoutui, kun huligaanit mellastivat rikkoen kaiken eteensä sattuvan välittämättä vähääkään esineiden arvosta.

Näiden kahden päivän aikana 30 000 juutalaista pidätettiin ja lähetettiin keskitysleireille. Vain osa palasi, muut tuhoutuivat eri leireillä myöhemmin sodan aikana.

Saksalaiset itse käyttivät noista 48 tunnista alun perin ilmausta “Juutalaistoimi”. Kristalliyö tuli nimeksi ilmeisesti kansan suusta, kuvaten katukäytäviä täyttäviä lasinsiruja. Myöhemmin tätä ilmausta on kuitenkin alettu pitää loukkaavana.

Kirja on karua kertomaa, järkyttävää sellaista. Teoksessa tuodaan julki myös tuolloinen komento, mitä pitää tehdä ja miten — tähän asti tieto lienee ollut melko salaista. Tässä saavat oman tarinansa kerrottua monet henkilöt, lähinnä tuolloiset lapset ja nuoret, jotka muistelevat, mitä tuona yönä tapahtui. Kertomukset ovat karmaisevan yhdenmukaisia, pelottavia ja väkivaltaisia. Eivätkä kaikki tarinat todellakaan pääty hyvin…

Eniten itseäni pelotti oma suhtautumiseni asiaan. Kun luin kirjan jälleen yhdeltä istumalta, kertomuksiinkin alkoi hiljalleen turtua. Tuntui kuin olisi seurannut saman tarinan eri variaatioita, vaikka kyseessä oli jokaiselle ainutkertainen tapahtuma.

Kirja on varsin perusteellinen esitys aiheesta ja siihen liittyvistä syistä ja seurauksista. Vain kaksi päivää ja mitä sinä aikana jo ehti tapahtua? Tämä oli yö, joka muutti maailman. Suosittelen historiasta kiinnostuneille ja toki muillekin. Tärkeä kirja, joka olisi jokaisen hyvä lukea. Voimme vain yhteisesti toivoa, että tällainen ja sen jälkeiset tapahtumat eivät enää koskaan toistuisi.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 296 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...