Robert Silverberg: Kuningas Gilgameš

Osta kirja itsellesi

Gilgameš oli sumerilaisten kuningaslistojen mukaan Urukin viides kuningas noin vuonna 2700 ennen ajanlaskun alkua. Gilgameš-eepos on ihmiskunnan historian suuria tarinoita, yksi kirjallisuuden historian varhaimmista säilyneistä mestariteoksista.

Robert Silverberg, tavattoman tuottoisa scifi-kirjailija, on tarttunut klassikkoeepokseen ja kirjoittanut sen uudestaan modernimmalla otteella. Kuningas Gilgameš on Gilgamešin tarina tämän itsensä jälkeen päin kertomana. Kirja nojaa alkuperäiseen eepokseen, mutta lisäilee yksityiskohtia vanhoista sumerilaisista runoista.

Eepos on säilynyt kenties siksi, että sen tarina on kiehtova. Gilgameš on Urukin kuninkaan poika. Kuningas kuolee, mutta nuoresta Gilgamešista ei tule kuningasta — Urukin kuninkuus ei periydy. Sen sijaan Gilgameš joutuu maanpakoon, jossa hän löytää voimansa ja tulee kelvolliseksi astumaan Urukin valtaistuimelle.

Gilgamešin tarina on myös Inannan tarina. Uruk on Inanna-jumalattaren kaupunki ja Inannan ylin papitar on kaupungissa kuninkaan veroinen valtahahmo. Ylimielisen ja ylpeän Gilgamešin suhde Inannaan on ristiriitainen ja johtaa lopulta melkoiseen valtataisteluun kuninkaan ja jumalattaren välille.

Gilgamešin tarina on huikea eepos, josta Robert Silverberg on kirjoittanut luettavan ja jännittävän fantasiatarinan.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.