Robert Silverberg: Kuningas Gilgameš

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Gilgameš oli sumerilaisten kuningaslistojen mukaan Urukin viides kuningas noin vuonna 2700 ennen ajanlaskun alkua. Gilgameš-eepos on ihmiskunnan historian suuria tarinoita, yksi kirjallisuuden historian varhaimmista säilyneistä mestariteoksista.

Robert Silverberg, tavattoman tuottoisa scifi-kirjailija, on tarttunut klassikkoeepokseen ja kirjoittanut sen uudestaan modernimmalla otteella. Kuningas Gilgameš on Gilgamešin tarina tämän itsensä jälkeen päin kertomana. Kirja nojaa alkuperäiseen eepokseen, mutta lisäilee yksityiskohtia vanhoista sumerilaisista runoista.

Eepos on säilynyt kenties siksi, että sen tarina on kiehtova. Gilgameš on Urukin kuninkaan poika. Kuningas kuolee, mutta nuoresta Gilgamešista ei tule kuningasta — Urukin kuninkuus ei periydy. Sen sijaan Gilgameš joutuu maanpakoon, jossa hän löytää voimansa ja tulee kelvolliseksi astumaan Urukin valtaistuimelle.

Gilgamešin tarina on myös Inannan tarina. Uruk on Inanna-jumalattaren kaupunki ja Inannan ylin papitar on kaupungissa kuninkaan veroinen valtahahmo. Ylimielisen ja ylpeän Gilgamešin suhde Inannaan on ristiriitainen ja johtaa lopulta melkoiseen valtataisteluun kuninkaan ja jumalattaren välille.

Gilgamešin tarina on huikea eepos, josta Robert Silverberg on kirjoittanut luettavan ja jännittävän fantasiatarinan.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...