Håkan Johansson: Kunnon leipää

Kunnon leipää

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ruotsalainen leipuri Håkan Johansson voitti vuonna 2014 maailmanmestaruuden arvostetussa Bakery Masters -kilpailussa. Ruotsin tunnetuimpiin leipureihin kuuluvan Johanssonin intohimo on hyvä leipä, ja nyt myös suomalaisten lukijoiden saatavilla on Johanssonin parhaita leipä- ja leivonnaisreseptejä sekä erilaisia leivontatekniikoita esittelevä Kunnon leipää.

Johanssonin leivonnassa on kolme pääperiaatetta: hyvät raaka-aineet, kiireettömyys ja yksinkertaisuus. Hyvä taikina syntyy ajan kanssa laadukkaista jauhoista, ja kun perusta on kunnossa, ei herkulliseen lopputulokseen tarvita kovin montaa ainesosaa. Jauhoja, vettä ja suolaa, ripaus hiivaa tai taikinajuuri. Ja aikaa – pikaruokaa leivät eivät ole, kun taikinoita nostatetaan tuntikausia paremman rakenteen saavuttamiseksi.

Pohjoismaiseen tapaan Håkan Johansson on happaman leivän ystävä. Niinpä hän viekoittelee kotikokinkin kokeilemaan erilaisten hapanjuurien tekemistä. Reseptejä löytyy vehnähapantaikinalle, ruishapantaikinalle ja spelttihapantaikinalle. Itse tein heti ruisjuuren ja kokeilin helppojen kateleipien sekä hunajanäkkileivän tekoa. Ihan hyvin onnistuivat, vaikka kotikeittiöni ongelma olikin leipätaikinan vaivaukseen tarvittavan yleiskoneen puute. Sitten tulin järkiini ja hankin (kyllä – tämä kirja tuli melko kalliiksi!) kunnollisen vaivauslaitteen. Kun taikinan saa kunnolla vaivattua, muuttuu leivonta vielä astetta tai paria tyydyttävämmäksi. Tätä kirjoittaessani olen kokeillut kirjan resepteistä kuutta erilaista leipää sekä kaikkia hapantaikinoita, ja vallankin juuriin leivotuista leivistä tulee Johanssonin resepteillä todella erinomaisia.

Kunnon leipää on kaunis kirja. Rickard Rönnestamin upea kuvitus luo tunnelmaa leipäleipurista kodin sydämenä. Reseptit ovat selkeitä, jos kohta hyvin perusteellisia. Ainekset mitataan grammoissa, ei litroissa, työvaiheet ja ammattisanasto selitetään varsin kattavasti. Kaltaiselleni luonnontiedeorientoituneelle keittiödiletantille näkökulma on juuri oikea. Jos aiemmin täällä vinkkaamani Ina-Janine Johnsenin Pataleipää oli bloggarikokkarin innostava ja innostunut kirja, on Kunnon leipää lähestymistavaltaan astetta ammattimaisempi.

Yksi paha virhe Johanssonin kirjasta löytyy: croissant- ja wienerleipäresepteistä on unohtunut tarvittava jauhomäärä pois. Tämä tekee samalla myös näiden reseptien johdannaisista, kuten pain au chocolatista ja erilaisilla herkuilla täytetyistä wienereistä käyttökelvottomia.

Minua Kunnon leipää innostaa kovasti uusiin kokeiluihin. Se tulee säilymään keittiöni käsikirjastossa käytössä pitkään. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...