Dorothy L. Sayers: Kuolema häämatkalla

Kuolema häämatkalla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vihdoin lordi Peter Wimsey ja Harriet Vane pääsevät naimisiin! Johan sitä on kolmen kirjan verran varrottu. Yllätyshäät hätkähdyttävät seurapiirejä, mutta ovat tismalleen hääparin näköiset. Häämatka suuntautuu kaukomaiden sijasta Harrietin entisille kotiseuduille, josta pariskunta on ostanut Talboysin, pienen idyllisen maatalon.

Kaikki ei kuitenkaan mene ihan odotusten mukaisesti. Talon pariskunnalle myynyt herra Noakes on kadonnut, eikä ole kertonut kenellekään kaupoista. Niinpä vastaanotto on vähän kolea ja talo hyvin epämääräisessä kunnossa. Onneksi mukana on lordi Peterin uskollinen miespalvelija Bunter, joka joutuukin paiskimaan töitä toden teolla saadakseen asumisolosuhteet lordille (ja etenkin tämän palvelijalle) sopivalle tasolle – puhumattakaan sitten hienojen portviinien oikeaoppisesta käsittelystä.

Ensimmäisestä illasta selvitään, mutta vastoinkäymiset eivät lopu siihen. Seuraavana päivänä talon ovella on ulosottomies, joka on tullut perimään herra Noakesin saatavia. Noakes on paitsi kadonnut, myös korviaan myöten veloissa – ja kuten pian sen jälkeen selviää, myös kuollut väkivaltaisella tavalla.

Niinpä alkuteoksen nimi Busman’s Honeymoon saa selityksensä. Sanonta busman’s holiday viittaa siihen, kun ammattilainen viettää lomansa ammattinsa parissa – siis kun vaikkapa bussikuski lähtee lomallaan pitkälle bussimatkalle. Rikoksiin erikoistunut tuore aviopari joutuu siis häämatkallaan keskelle murhamysteeriä – ja kiehtova mysteeri se onkin.

Kuolema häämatkalla on oivallinen klassikkodekkari, mutta se on samalla myös vietävän suloinen rakkausromaani ja todella hauska. Se on hieno huipentuma Harriet Vane -kirjoille, joita yleisesti pidetään Peter Wimsey -kirjoista parhaina. Otokseni Wimsey-kirjoista ilman Harrietia on vielä kovin pieni, mutta on helppo nähdä, miksi näin ajatellaan.

Etenkin tämä ja edeltäjä Juhlailta ovat upeita teoksia. Koko sarja kannattaa lukea järjestyksessä, eli ensin Myrkkyä, sitten Kas tässä teille ruumis ja Juhlailta ja lopuksi sitten tämä. Kirjat on ensimmäistä lukuunottamatta julkaistu 1990-luvulla Kersti Juvan erinomaisina suomennoksina ja löytynevät useimpien kirjastojen varastoista tilaamalla.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...