Dorothy L. Sayers: Kuka ja mistä?

Kuka ja mistä?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1923 ilmestynyt Kuka ja mistä? esittelee meille rikoksia ratkovan aatelisherra lordi Peter Wimseyn, joka on Dorothy L. Sayersin omien sanojen mukaan sekoitus Fred Astairea ja joitain vuosia aikaisemmin ensiesiintymisensä tehnyttä Bertie Woosteria. Ensimmäisenä dokumentoituna tapauksenaan Wimsey pääsee tutkimaan rikosta, jossa ruumiin äärellä saadaan ihmetellä kuka ja mistä.

Arkkitehti Thippsin kylpyammeesta löytyy kuollut mies, jolla on yllään vain kultaiset nenälasit. Virallisesti tapausta tutkii komisario Sugg, joka arvelee miehen olevan tunnettu talousmies sir Reuben Levy, joka on mystisesti kadonnut makuuhuoneestaan edellisenä iltana. Levyn katoamista tutkii komisario Parker, Wimseyn hyvä ystävä, joten Wimsey pääsee tarkastelemaan molempia tutkimuksia lähietäisyydeltä.

Aivan yhtä mutkikas ja nokkela tapaus tämä ei ole kuin myöhäisempi Kas tässä teille ruumis, josta Sayersiin tutustumisen aloitin, mutta aivan kelpo dekkari kuitenkin. Se on aikansa kuva, hyvässä ja pahassa; Sayersin mahdollisesta antisemitismistä on väännetty kättä sittemmin – Moment-lehdessä julkaistu Amy E. Schwartzin artikkeli The Curious Case of Dorothy L. Sayers & the Jew Who Wasn’t There on oiva lähtökohta, joka tosin paljastaa tämänkin kirjan ratkaisun.

Lordi Peter Wimsey on kuitenkin miespalvelijoineen mainio hahmo ja oivallisen nokkela harrastelijasalapoliisi. Kuka ja mistä? onkin kiinnostava jo siksi, että se esittelee näin keskeisen hahmon, vaikka ei sarjansa paras kirja olisikaan.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...