Dorothy L. Sayers: Kuka ja mistä?

Kuka ja mistä?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1923 ilmestynyt Kuka ja mistä? esittelee meille rikoksia ratkovan aatelisherra lordi Peter Wimseyn, joka on Dorothy L. Sayersin omien sanojen mukaan sekoitus Fred Astairea ja joitain vuosia aikaisemmin ensiesiintymisensä tehnyttä Bertie Woosteria. Ensimmäisenä dokumentoituna tapauksenaan Wimsey pääsee tutkimaan rikosta, jossa ruumiin äärellä saadaan ihmetellä kuka ja mistä.

Arkkitehti Thippsin kylpyammeesta löytyy kuollut mies, jolla on yllään vain kultaiset nenälasit. Virallisesti tapausta tutkii komisario Sugg, joka arvelee miehen olevan tunnettu talousmies sir Reuben Levy, joka on mystisesti kadonnut makuuhuoneestaan edellisenä iltana. Levyn katoamista tutkii komisario Parker, Wimseyn hyvä ystävä, joten Wimsey pääsee tarkastelemaan molempia tutkimuksia lähietäisyydeltä.

Aivan yhtä mutkikas ja nokkela tapaus tämä ei ole kuin myöhäisempi Kas tässä teille ruumis, josta Sayersiin tutustumisen aloitin, mutta aivan kelpo dekkari kuitenkin. Se on aikansa kuva, hyvässä ja pahassa; Sayersin mahdollisesta antisemitismistä on väännetty kättä sittemmin – Moment-lehdessä julkaistu Amy E. Schwartzin artikkeli The Curious Case of Dorothy L. Sayers & the Jew Who Wasn’t There on oiva lähtökohta, joka tosin paljastaa tämänkin kirjan ratkaisun.

Lordi Peter Wimsey on kuitenkin miespalvelijoineen mainio hahmo ja oivallisen nokkela harrastelijasalapoliisi. Kuka ja mistä? onkin kiinnostava jo siksi, että se esittelee näin keskeisen hahmon, vaikka ei sarjansa paras kirja olisikaan.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...