Kirsti Manninen ja Jouko Raivio: Kuolema ylioppilastalolla: salapoliisiseikkailu Helsingissä syystalvella 1872

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jos Kaari Utrio olisi versioinut neiti Marplea, se olisi tässä. Melkein. Utrio olisi kirjoittanut mukaan myös romantiikkaa ja Christie enemmän kimurantteja yksityiskohtia, mutta sävyt ovat samat.

Helsingin Ylioppilastalolla vietetään juhlaa Lönnrotin, Runebergin ja Snellmanin kunniaksi. Viinan voimin juhlinta äityy illan myötä hurjaksi. Naisia, tuolilla ratsastamista, ammuskelua… ja aamun koittaessa yksi juhlijoista löytyy kuolleena.

Murhaajaksi epäillään nuorta Johannes Caloniusta, joka on nähty ruumiin lähistöllä. Caloniuksen tomeran vanhapiikatädin ei auta kuin ryhtyä selvittelemään asioita puhdistaakseen perheensä maineen. Miljöön luovat 1870-luvun historiallinen Helsinki, sveko- ja fennomaanien ideologinen taisto ja yliopistomaailma.

Kovin kovaksikeitetty Kuolema ylioppilastalolla ei ole, mutta se jatkaa dekkareiden yhteiskunnallisten aiheiden käsittelyn perinnettä. Tarinassa kolutaan aikakauden hökkelikylät, rapistuviin huviloihin pesiytyneet bordellit ja vaivaistalot.

Kirja päätyi käteeni lähikirjastoni ammattitaitoisen kirjavinkkauksen kautta ja hyvin se upposikin dekkareista tuskin ollenkaan välittävään helsinkiläiseen. Kirjan säätkin sopivat hyvin myöhäissyksyyn. Jos tästä tykkää, kirjoja riittää sarjaksi asti.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...