Pekka Matilainen: Kupoli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Firenzessä vuonna 1423 kujalta löytyy kuollut ruumis. Siinä ei ole sinänsä mitään tavatonta, mutta siinä on, että kuollut mies on kaupungin mahtimiehen Rinaldo degli Albizzin poika Luigi. Kun tapaukselle on silminnäkijöitä, jotka vannovat kivenkovaan syyllisen olevan toisen mahtisuvun, Medicien, kirkon kappalainen Adriano Rovere. Vähemmästäkin syntyy kuhinaa.

Koska Rovere on kirkonmies, hänestä ei voida puristaa tunnustusta kiduttamalla, vaan joudutaan odottamaan, että Paavi lähettää asianajajan hänen turvakseen. Kuluu kuukausia, mutta asianajajaa ei kuulu. Juuri ennen kuin oikeudenkäynnin on lopulta määrä alkaa, asianajajalla tai ilman, kaupunkiin saapuu muuan Antonio Loschi. Hän tuntee Roveren ja ryhtyy puolustamaan tätä, vaikka ei virallinen asianajaja olekaan.

Pian käy ilmi, että Roveren turvaksi lähetetty asianajaja on tapettu. Myös nainen, jonka luona syytön Rovere murhayön vietti, on kadonnut jäljettömiin. Joku haluaa siis toden teolla varmistaa, että Rovere tuomitaan. Mutta miksi? Kuka on syyllinen? Ja miksi Albizzi ylipäätään tapettiin, kun kyse ei selvästikään ollut tavallisesta ryöstömurhasta?

Tätä kaikkea Loschi alkaa selvitellä yhdessä kirjan päähenkilön, Firenzen ulkopuolella sijaitsevalla maatilalla asuvan nuoren miehen kanssa. Nuori mies, hänkin Antonio, pääsee Loschin mukana Firenzeen ja siinä sivussa opiskelemaan latinaa ja muita akateemisia taitoja – ja näkemään vähän suuren kaupungin elämää.

Lopulta käy ilmi, että kaikki nämä tapahtumat pyörivät jonkun tärkeän käsikirjoituksen ympärillä. Kaupunkiin saapuu monenlaisia pelureita, jotka havittelevat kaikki yhtä ja samaa käsikirjoitusta. Miksi? Kenellä käsikirjoitus on? Mitä käsikirjoitus käsittelee? Siinäpä kysymyksiä, joihin pitäisi saada vastaus.

Pekka Matilainen on tutkinut renessanssin Firenzeä, joten historialliset yksityiskohdat ainakin tuntuvat vakuuttavilta. Kupolin lopussa oleva henkilögalleria paljastaa, että valtaosa romaanin henkilöistä on historiallisia, todellisia henkilöitä. Tapahtumat ovat fiktiota, mutta puitteet ovat yksityiskohtaisen historialliset. Tuloksena on mainio historiallinen romaani ja kiinnostava dekkari, jota on helppo suositella etenkin aikakaudesta kiinnostuneille.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Tämäpä pitääkin lukaista – historialliset dekkarit ovat todella mielenkiintoisia ja tämä kuulosti vielä hyvin kirjoitetultakin !

  2. On, etenkin historialliset puitteet tuntuvat tässä tapauksessa olevan todella hyvin tehdyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...