Eva Trotzig: Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia

Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sukka­- ja lapaskirjoja on viime vuosina ilmestynyt useita, mutta uuteen tarttuu aina mielenkiinnolla. Nyt Kustannus­-Mäkelältä on ilmestynyt ruotsalaista alkuperää oleva teos Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia, joka esittelee pohjoismaista ja osin myös balttilaista käsityöperinnettä.

Trotzigin kirja on tarkoitettu niille, jotka hallitsevat jo perustiedot, joten alkeisoppaita kehotetaan hakemaan kirjastosta tai kirjakaupasta sekä tutustumaan asiaan internetin välityksellä. Mallit ovat kuitenkin kohtalaisen yksinkertaisia ja ohjeetkin selkeitä.

Kuten kirjan alkukielinen nimi antaa ymmärtää, on teoksessa eniten lapasohjeita, sukat ovat selvästi vähemmistönä. Lapasia on opastettu tekemään sekä neulottuina, virkattuina että ommeltuina, ja yksi neulakinnastekniikkaakin esittelevä malli on päässyt mukaan. ­Perinteisten lapasten lisäksi on mukana ohjeita sormettomiin malleihin, joita kirjassa on nimitetty kynsikkäiksi, mutta jotka suomalaisen termistön mukaan ovat kämmekkäitä, kynsikkäissähän on meikäläisellä tavalla neulottu sormien alut, kun taas kämmekkäissä on vain aukko sormille. Mutta kirjan kuvat ovat selkeitä ja kauniitakin, joten eiköhän tämän sekaannuksen anna anteeksi.

Kirjan sukkien ohjeet ovat varsin yksinkertaisia, vain yksi vähän monimutkaisempi kirjoneulemalli on mukana.

Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia on ihan kiva perusteos pohjoismaiseen, erityisesti ruotsalaiseen, käsityöperinteeseen. Siksi ihmettelinkin vähän, miksi periruotsalaiset huovutetut lovikkalapaset oli jätetty pois, mutta ehkä sillekin on jokin syy.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...