Eva Trotzig: Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sukka­- ja lapaskirjoja on viime vuosina ilmestynyt useita, mutta uuteen tarttuu aina mielenkiinnolla. Nyt Kustannus­-Mäkelältä on ilmestynyt ruotsalaista alkuperää oleva teos Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia, joka esittelee pohjoismaista ja osin myös balttilaista käsityöperinnettä.

Trotzigin kirja on tarkoitettu niille, jotka hallitsevat jo perustiedot, joten alkeisoppaita kehotetaan hakemaan kirjastosta tai kirjakaupasta sekä tutustumaan asiaan internetin välityksellä. Mallit ovat kuitenkin kohtalaisen yksinkertaisia ja ohjeetkin selkeitä.

Kuten kirjan alkukielinen nimi antaa ymmärtää, on teoksessa eniten lapasohjeita, sukat ovat selvästi vähemmistönä. Lapasia on opastettu tekemään sekä neulottuina, virkattuina että ommeltuina, ja yksi neulakinnastekniikkaakin esittelevä malli on päässyt mukaan. ­Perinteisten lapasten lisäksi on mukana ohjeita sormettomiin malleihin, joita kirjassa on nimitetty kynsikkäiksi, mutta jotka suomalaisen termistön mukaan ovat kämmekkäitä, kynsikkäissähän on meikäläisellä tavalla neulottu sormien alut, kun taas kämmekkäissä on vain aukko sormille. Mutta kirjan kuvat ovat selkeitä ja kauniitakin, joten eiköhän tämän sekaannuksen anna anteeksi.

Kirjan sukkien ohjeet ovat varsin yksinkertaisia, vain yksi vähän monimutkaisempi kirjoneulemalli on mukana.

Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia on ihan kiva perusteos pohjoismaiseen, erityisesti ruotsalaiseen, käsityöperinteeseen. Siksi ihmettelinkin vähän, miksi periruotsalaiset huovutetut lovikkalapaset oli jätetty pois, mutta ehkä sillekin on jokin syy.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...