Mauri Sariola: Laulu seis, sanoi Susikoski : Mauri Sariolan novelleja

Laulu seis, sanoi Susikoski

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mauri Sariola oli erittäin tuottelias kirjailija. Noin yhdeksänkymmenen romaanin lisäksi Sariola kirjoitti valtavasti rikosnovelleja lehtiin. Mauri Sariola -seuran intendentti Matti Nummenpää on koonnut Sariolan tästä tuotannosta noin 26 novellin leikkauksen. Joukossa on myös Sariolan salanimellä (Esko Laukko, Simo Hurtta, Simo Arra) kirjoittama novelli. Novellit on vuosien varrella julkaistu mitä erilaisemmissa lehdissä, joista monia ei enää ole olemassakaan.

Tarinoiden pääosassa on yleensä rikoskomisario Olavi Susikoski, mutta muutamassa pääroolin saa komisario Mela, joka ei Sariolan romaaneissa esiinny. Tarinat ovat hyvin perinteisiä dekkarijuttuja: joku on murhattu ja syyllinen yrittää peitellä jälkiään, tavallisesti huonolla menestyksellä. Parissa jutussa murhaaja pääsee kuitenkin kuin koira veräjästä, mutta päätyy yleensä lopulta katumaan tekoaan – novellit ovat siis hyvin kilttejä ja kunnollisia siinä mielessä. Näissä jutuissa ei veriteoilla mässäillä.

Sariola on sutjakka kirjoittaja ja tarinoita lukee ilokseen. Kirjaan on jäänyt silmiinpistävä määrä pieniä virheitä, kuten vääriä isoja ja pieniä kirjaimia; se on harmi, mutta ei sentään pilaa lukuelämystä. Kirjan teksti on myös melkoisen pientä pränttiä. Perinteisten rikosjuttujen ystävälle Laulu seis, sanoi Susikoski on kuitenkin mainio välipala, ja Sariolan tuotannon ystäville tietysti pakollinen lisä kokoelmiin, näitä juttuja kun ei aikaisemmin ole kirjana nähty. En pahastuisi, jos Sariolan novellituotantoa koottaisiin jatkossakin kirjoihin ja kansiin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...