Antti Salminen: Lomonosovin moottori

Lomonosovin moottori

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pakko tunnustaa: minulta olisi mennyt Lomonosovin moottori täysin ohi tutkan ilman Tähtivaeltaja-raadin tarkkaavaisuutta. Kun kirja palkinnon kuittasi, se täytyi toki ottaa lähemmän tutustumisen kohteeksi, sillä Tähtivaeltaja-voittajat ovat tähän asti olleet päteviä kirjoja varsin hyvällä osumaprosentilla.

Lomonosovin moottori ei ole pettymys. Se ei ole myöskään romaani, perinteisessä mielessä ainakaan, vaan kokoelma irrallisia dokumentteja ja fragmentteja, jotka todistavat mystisen Korporaation tekosista Novaja Zemljan eteläsaarella, entisellä ydinkoealueella, jossa räjäytettiin myös kaikkien aikojen suurin ydinase, Tsar-Bomba. Korporaatio rakentaa saarella Lomonosovin moottoria, jonkinlaista mystistä konetta, jonka tarkka merkitys jää hämärän peittoon.

Fragmentit edustavat erilaisia tyylilajeja: on ensyklopedia-artikkelia, säätiedotetta, päiväkirjoja, litterointeja, kuvatekstejä, ties mitä. Kaikkea värittää tietty nyrjähtäneisyys, dokumenttien kuvaama maailma on jollain tapaa täysin vinksahtanut sijoiltaan. Lomonosovin moottorissa on villiintynyttä huumoria ja riehakasta alkemiaa. Fragmentit voi lukea järjestyksessä alusta loppuun, mutta lisäksi niissä on ristiviittauksia toisiinsa, joten utelias lukija loikkii lukiessaan edestakaisin viittausten perässä. Nämä ristiviittaukset avaavat artikkeleihin mielenkiintoisia uusia näkökulmia.

Tähtivaeltaja-voittajaksi oli ehdolla hienoja kirjoja, kuten Jani Saxellin Sotilasrajan unet ja Thomas Pynchonin Painovoiman sateenkaari, mutta pidän silti Lomonosovin moottoria ansiokkaana voittajana. Tämä on lumoava, kiehtova kirja. Juonta ei ole, mutta maailma, johon uppoutua.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...