Charlie Croker: Lost in Translation : englannin kielikömmähdyksiä maailmalta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Englannin kieli on valloittanut maailman turismin kasvaessa ja lähes kaikkien opiskellessa englantia — ainakin jonkin verran. Onko maailma samalla ottanut valtaansa englannin kielen? Brittitoimittaja Charlie Croker on koonnut kirjan “broken Englishin” käytöstä ja englannin kielimokista eri puolilta maailmaa. Mainiot taustaselvitykset ja piirrokset johdattavat lukijansa merkilliseen kielijumppaan, johon kuka tahansa voi joutua matkoillaan.

Luvassa on lievästi hassahtanutta kieliakrobatiaa; juuri kun olet väsynyt ja menossa nukkumaan ja mielesi tekee raitista ilmaa, mutta ikkunan vieressä lukee: “If you wish, you may open the window. Do not open the Window”! Aika mielenkiintoista. Jutut etenevät matkalle lähdöstä, passintarkastukseen, majoitukseen, hissien käyttöön, hotellin palveluihin, ruokalistoihin… Esimerkkejä löytyy eri maista ja kulttuureista — ja hauskaa sinänsä, ei vähiten englanninkielisistä maista esim. USA:sta ja Isosta-Britanniasta!

Kirja on hauskaa kielivenyttelyä muuten vain, mutta myös ehdoton matkalle mukaan. Näitä lukemalla jaksaa ehkä sen kaiken, mitä vastaan saattaa tulla. Kirja on sopivan kokoinen mukaan lähes mihin tahansa, pieni ja pehmeäkantinen, takana on myös tilaa omille muistiinpanoille. Toimittaja toivookin lukijoilta lisää (!) näitä hulvattomia esimerkkejä.

Todettakoon vielä, että tässä ei haluta ylvästellä kielitaidolla. Kuka englantilainen puhuu hindiä tai portugalia edes auttavasti, saati sitten urdua tai arabiaa? Kyse on vain siitä, että englannista on muodostunut yleiskieli esimerkiksi hotelleissa ja nähtävyyksissä (kyllä, näistäkin on esimerkkejä).

En pilaa iloanne, enkä siis kerro lisää esimerkkejä. Tutustukaa itse. Kirja on sopiva kenelle tahansa kielen kanssa iloittelevalle, matkustelevalle, muuten vain hauskoista jutuista pitäville. Mikä ettei myös nuorisolle, joka muutenkin huoletta pahoinpitelee kaikkia kieliä antaumuksella.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 287 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...