Charlie Croker: Lost in Translation

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjan alaotsikkona Englannin kielikömmähdyksiä maailmalta. Englannin kieli on valloittanut maailman turismin kasvaessa ja lähes kaikkien opiskellessa englantia — ainakin jonkin verran. Onko maailma samalla ottanut valtaansa englannin kielen? Brittitoimittaja Charlie Croker on koonnut kirjan “broken Englishin” käytöstä ja englannin kielimokista eri puolilta maailmaa. Mainiot taustaselvitykset ja piirrokset johdattavat lukijansa merkilliseen kielijumppaan, johon kuka tahansa voi joutua matkoillaan.

Luvassa on lievästi hassahtanutta kieliakrobatiaa; juuri kun olet väsynyt ja menossa nukkumaan ja mielesi tekee raitista ilmaa, mutta ikkunan vieressä lukee: “If you wish, you may open the window. Do not open the Window”! Aika mielenkiintoista. Jutut etenevät matkalle lähdöstä, passintarkastukseen, majoitukseen, hissien käyttöön, hotellin palveluihin, ruokalistoihin… Esimerkkejä löytyy eri maista ja kulttuureista — ja hauskaa sinänsä, ei vähiten englanninkielisistä maista esim. USA:sta ja Isosta-Britanniasta!

Kirja on hauskaa kielivenyttelyä muuten vain, mutta myös ehdoton matkalle mukaan. Näitä lukemalla jaksaa ehkä sen kaiken, mitä vastaan saattaa tulla. Kirja on sopivan kokoinen mukaan lähes mihin tahansa, pieni ja pehmeäkantinen, takana on myös tilaa omille muistiinpanoille. Toimittaja toivookin lukijoilta lisää (!) näitä hulvattomia esimerkkejä.

Todettakoon vielä, että tässä ei haluta ylvästellä kielitaidolla. Kuka englantilainen puhuu hindiä tai portugalia edes auttavasti, saati sitten urdua tai arabiaa? Kyse on vain siitä, että englannista on muodostunut yleiskieli esim. hotelleissa ja nähtävyyksissä (kyllä, näistäkin on esimerkkejä).

En pilaa iloanne, enkä siis kerro lisää esimerkkejä. Tutustukaa itse. Kirja on sopiva kenelle tahansa kielen kanssa iloittelevalle, matkustelevalle, muuten vain hauskoista jutuista pitäville. Mikä ettei myös nuorisolle, joka muutenkin huoletta pahoinpitelee kaikkia kieliä antaumuksella.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...