Katariina Vuori: Lottovoittajien pöydässä

Lottovoittajien pöydässä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

On lottovoitto syntyä Suomeen, sanotaan. Ehkä näin, mutta kaikille ei kyllä osunut seitsemän oikein. Suomessa on tilastojen mukaan 700 000 köyhää – keitä he ovat?

Tämän kirjan kirjoittaja Katariina Vuori on kirjailija ja toimittaja, joka on itse elänyt vuosikausia köyhyysrajan alapuolella. Hän tietää, millaista köyhän arki on.

Vuori on vieraillut kirjaa varten köyhien ihmisten ruokapöydissä, tutustumassa ihmisten tarinoihin. Köyhyyteen johtaa moni tie: joku on syntynyt köyhäksi eikä ole päässyt koskaan irti, toisella meni hyvin, kunnes yritys kaatui alta, rakastui väärään ihmiseen tai joku muu tragedia iski.

Köyhien ihmisten kokemuksia taustoitetaan tutkimustiedolla siitä, miten köyhyys ihmiseen vaikuttaa. Osa näistä taustoituksista on hyvinkin kiinnostavia ja silmiäavaavia, osa jää vähän pintapuolisiksi raapaisuiksi.

Kokonaisuus on kuitenkin valaiseva. Jos lähipiiristä ei löydy köyhiä tai omat kokemukset eivät vähävaraisuutta kata, suosittelen lukemaan tämän kirjan. Se avaa varmasti näkökulmia yhteiskunnalliseen keskusteluun vaikkapa varhaiskasvatuksen merkityksestä.

Yhden virheen bongasin: kirjassa väitetään, että neljäsosa suomalaisista tienaa yli 250 000 euroa vuodessa. Todellisuudessa ylimpään neljännekseen pääsee alle 50 000 euron vuosituloilla. Vuoren käyttämä tilasto ei koskekaan tuloja, vaan nettovarallisuutta: siinä neljäsosa pääsee yli 250 000 euroon ja neljäsosa jää alle 10 000 euroon.

Kirjan kuvituksena on Vesa Rannan valokuvia köyhyyden arjesta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...