Thomas Oldrup ja Åke Persson: Maailman pisin pajunköysi

Maailman pisin pajunköysi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Napoleon oli lyhyt. Hitler oli lyhyt. Viikingit olivat kärpässienitokkuraisia sarvikypäriä. Marie-Antoinette käski kansan syödä kakkua ja omena putosi Isaac Newtonin päähän. Hyviä tarinoita, mutta valitettavasti ne eivät pidä paikkaansa. Åke Persson ja Thomas Oldrup ovat koonneet yhteen 101 melko hyvin tunnettua historiallista harhakäsitystä ja kumoavat ne yhden kerrallaan. Itse asiassa tämäkään väittämä ei pidä paikkaansa, sillä Maailman pisimmän pajunköyden jutuista kymmenen on Panu Väänäsen kirjan suomalaista laitosta varten kirjoittamia.

Joka tapauksessa. Maailman pisin pajunköysi on itsenäinen jatko-osa viime vuonna suomeksi ilmestyneelle Maailmassa on virhe -teokselle. Formaatti on suunnilleen sama: parin sivun mittaiset vapaassa järjestyksessä toisiaan seuraavat jutut muodostavat viihdyttävän kokonaisuuden, jossa historialliset tosiseikat saavat korvata sitkeässä elävät myytit jos jonkinmoisista asioista. Monet murskatuista myyteistä ovat toki aivan ilmiselvää sepitettä, mutta ihan uuttakin tietoa ainakin minulle kirja sisälsi. Osassa jutuista kyse on lähinnä semantiikasta tai tarkennuksista, kuten vaikkapa siinä, että Charles Lindbergh ei ollut ensimmäinen Atlantin lentäen ylittänyt, mutta oli toki ensimmäinen, joka teki sen ilman välilaskuja ja yksin.

Tällaiset parin sivun historiapalat kelpaavat ainakin meikäläiselle oikein mukavasti. Vieläpä, kun kirja on mukavalla tyylillä kirjoitettu, eikä sorru tarpeettomaan akateemisuuteen, on kyseessa varsin viihdyttävä opus. Sillä viihteeksihän tämä on tarkoitettu. Kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...