Kurt Vonnegut: Maaton mies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Amerikkalaissatiirikko Kurt Vonnegutin viimeiseksi teokseksi jäi esseekokoelma Maaton mies. Se sisältää lyhyehköjä juttuja ja mielipiteitä, jotka summaavat yhteen kirjailijamestarin humanismin ja elämänkokemuksen kyllästämän pasifismin. Vonnegut hyökkää kärkevästi nykyistä (siis Bushin kauden) amerikkalaista elämäntyylia ja tunkkaista asenneilmastoa vastaan, voimankäyttöpolitiikkaa ja ajattelemattomuutta. Samalla Vonnegut turisee kuitenkin leppoisaan tyyliinsä myös elämän pienistä iloista, kuten kirjekuorten ostamisesta.

Itselleni Maaton mies on hieman ristiriitainen teos, sillä samalla kun se toisaalta punoo yhteen Vonnegutin koko kirjallisen ajattelun, ei se toisaalta tuo siihen mitään uutta. Itse asiassa osan jutuista voi lukea lähes suoraan Vonnegutin muista teoksista, erityisesti loistavasta Ajanjäristyksestä ja toisaalta Teurastamo 5:stä. Kuitenkin Maatonta miestä ahmii mielellään, ja useampaankin kertaan. Ja on siellä toki uusiakin ajatuksia, erityisesti humanismiin liittyen. ”Jos se mitä [Jeesus] sanoi on hyvää, ja hyvin suuri osa hänen sanomastaan on suorastaan kaunista, väliäkö sillä oliko hän Jumala vai ei.

Kaiken kaikkiaan Maatonta miestä voisi pitää hyvänä lähtökohtana Vonnegutia vain vähän tunteville. Hyvä kirja se on, joskin kannattaa ehkä harkita alkukielisen teoksen lukemista, sillä suomennosjälki jättää välillä hieman toivomisen varaa, ei kuitenkaan mitenkään häiritsevästi. Tällaisen testamentin lukeminen on mainiota ajatuksiaherättävää ajanvietettä. Kurt on nyt taivaassa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Löysin tämän kotikirjastosta ja on niin sileät ja hohtavat lehdet, että epäilen olevani kirjan ensimmäinen lainaaja. Mielestäni kokoaa mukavasti Vonnegutin tuotannon ja mielipiteet. Tähän on hyvä päättää Vonnegut-kierros. ”Kurt on nyt taivaassa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...