Richard Evans ja Richard Havers: Marilyn sanoin, kuvin ja sävelin

Osta kirja itsellesi

Tämä isokokoinen kirja on visuaalisesti upea paketti Marilyn-faneille. Elokuvien  seksikäs hunajapupu, orpo pikkutyttö, laskelmoiva talousihminen, tyhmä blondi, lahjakas näyttelijä, huumeisiin ja lääkkeisiin turvautuva eristäytyjä, seurapiirien kohukaunotar, elokuvien kiintotähti… Kuka Marilyn oikeastaan oli?  Kirja kertoo Marilynin elämästä hänen vaiheikkaan elokuvauransa ja yksityiselämänsä kautta kertoen samalla tuon ajan amerikkalaisesta yhteiskunnasta.

Lukuelämyksen kruunaa CD-levy, joka sisältää Marilynin 20 elokuvista tuttua klassikkokappaletta. Kirjassa on runsaasti upeita kuvia sekä Marilynistä että erilaisista tuolloin ajankohtaisista aiheista sekä mainoksista. Hieno kuvitus onkin vastapainoa tekstille, jota ei lopulta ole kovin runsaasti. Jaottelu on merkityksellinen ja toimiva: Marilynin elämän tärkeät päivämäärät, Hollywoodin hunajapupu,  Eksynyt pikkutyttö, Rohkeus unelmoida, Tähtönen, Kunniajuoksu, Älyniekka & Tiimalasi sekä Pakko hellittää. Tämä kuvaakin jo hyvin kirjan sisältöä. Mukana on myös kohtuullisen hyvä kirjallisuusluettelo, nettisivuvinkkejä sekä hakemisto. Oikeastaan mitään uutta Marilynin elämästä tämä kirja ei kerro, mutta tieto on käsittääkseni tarkistettua ja kuvat erinomaisia.

Marilyn tunsi aina olevansa ulkopuolinen, eikä häntä oikein koskaan hyväksyttykään Hollywoodissa. Hän oli kuitenkin luonnonlahjakkuus, joka pyrki jatkuvasti kehittymään urallaan ja näyttelijänä. Tämä kirja kertoo, miten ”köyhä pieni orpotyttö” sai jalansijaa Hollywoodissa ja kasvoi lopulta koko maailman tuntemaksi upeaksi naiseksi – miten Norma Jeane Bakerista tuli tuote nimeltä Marilyn Monroe. Varsinainen elämäkerta tämä ei ole, tässä pohditaan ehkä enemmän sitä, miksi Marilyn oli niin suosittu ja myös paheksuttu.

Marilynin merkillinen vetovoima perustui ehkä osaksi siihen, ettei kukaan ole koskaan täysin ole ymmärtänyt häntä. Hänen onnistui olla samanaikaisesti pieni eksynyt tyttö ja seksikäs nainen. Hän oli hauras, välillä avuttoman oloinen, mutta ylpeili vartalollaan. Hän vaati itselleen arvostusta näyttelijänä, kuitenkin viimeisessä, keskenjääneessä elokuvassaan hän esiintyi täysin alastomana. Marilynin kuolemaan hänen ollessaan 36-vuotias on liitetty lukuisia salaliittoteorioita ja spekulaatiot  asiasta jatkuvat edelleen.

Kirjaa voin suositella kaikille Marilyn-faneille, elokuvista kiinnostuneille sekä muuten vain uteliaille. Teos on suorastaan komea ja kaunis,  voisiko sanoa, että rakkaudella laadittu. Kirja, jonka voisi antaa vaikka lahjaksi ja ainakin pitää näkyvillä  sekä selata kuvia katsellen ja ehkä itsekin unelmoiden!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...