Edgar Rice Burroughs: Marsin sankari

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Marsin sankari on ensimmäisestä persoonasta kerrottu seikkailutarina John Carterista, Amerikan sisällissodassa Konfederaation puolella taistelleesta herrasmiehestä, joka ajautuu fantasiamaiseen Marsiin keskelle paikallisia valtataisteluita. Carter myös huomaa saaneensa yliluonnollisen suuret voimat, koska painovoima on pienempi Marsissa kuin Maassa. Näistä lähtökohdista käynnistyy seikkailu, jossa tavataan marsilaisia, niin vihreitä kuin punaisiakin, kohdataan useita erilaisia haasteita ja pyritään pelastamaan paikallinen prinsessakin.

Tarina ilmestyessään oli suuri menestys ja toimi innoitteena monille myöhemmän ajan science fiction -kirjoittajille. Tämä innoite näkyy vahvasti vielä tänäkin päivänä, sillä kirjan teemoista on tullut lajityypin kliseitä. Idealistiset ja pullistelevat sankarit, kauniit prinsessat ja pelottavat hirviöt kuulostaisivat modernilta kirjailijalta kornilta, mutta Burroughsin tarinassa ne nostavat hymyn lukijan huulille.

Marsin sankarin tarina lentää kuin siivillä. Jännittävät tapahtumat seuraavat toisiaan, eikä tilanteita jäädä turhaan pohtimaan. Tämä antaa anteeksi pienet aukot niin juonessa kuin voimien logiikassa. Tärkeää ei ole uskottavuus, vaan tarinan pysyminen elävänä.

Pohjimmiltaan tämä onkin todella viihdyttävää pulp-tarinaa historian hämärästä. Sitä voi suositella kaikille, jotka kaipaavat tosielämästä irti vievää seikkailua. Tarinoiden logiikasta on aika jättänyt, mutta seikkailun taika on säilynyt.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...