Riikka Meretniemi ja Tuomo Meretniemi: Matka kotina : Lapsiperheen elämää purjeveneessä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Monet haaveilevat oravanpyörästä hyppäämisestä, mutta harva päätyy niin radikaaliin ratkaisuun kuin viisihenkinen Meretniemen perhe. Perheen koti myydään pois, heitetään hyvästit työelämälle ja muutetaan asumaan purjeveneeseen, jolla kierretään ympäri maailmaa kuuden vuoden ajan. Tässä vaiheessa matka on edistynyt sen verran, että maita on kertynyt 21 ja Välimereltä on päästy Panaman kanavan kautta Tyynelle valtamerelle. Kirja sisältää vuodet 2016-2018, joten vielä on perheellä matkaa jäljellä.

Ratkaisu herättää luonnollisesti paljon kysymyksiä. Miten kolmen lapsen koulunkäynti oikein hoidetaan veneestä käsin? Miten arki ylipäätään sujuu, kun avomerellä saatetaan olla viikkoja yhtäjaksoisesti? Kirja on rakennettu niin, että suurin piirtein joka toinen luku on sitä perinteisempää matkakertomusta, jossa perehdytään uuteen kohteeseen, ja joka toisessa omistaudutaan vene-elämän yksityiskohtiin, kuten vaikkapa veneen huoltoon, turvallisuuteen tai miten sosiaalinen elämä hoituu, kun samassa paikassa ei koskaan olla kauan.

Kirjan rakenne toimii hyvin. Kerronta ei missään vaiheessa kompastu luettelomaiseksi kohteesta toiseen hyppimiseksi, vaan se rytmittyy sopivina paloina tietoa ja seikkailua. Kirjan ulkoasu on myös poikkeuksellisen onnistunut, valokuvat ja teksti muodostavat kauniin ja erittäin luettavan kokonaisuuden, jota on ilo myös katsoa. Kirja sisältää myös päiväkirjamerkintöjä ja veneruokareseptejä, joista jälkimmäiset varmasti ovat hyödyllisiä venekokkauksen haasteisiin perehtyville.

Ainut mitä jäin kirjassa kaipaamaan oli sanasto, ei tällainen maakrapu tiedä mitään tuuliperäsimestä tai mikä on bimini. Toki google aina auttaa, mutta purjehduksessa on sen verran termistöä, joka on vihkiytymättömille vierasta, että asialle voisi hyvinkin omistaa kirjasta yhden sivun.

Matka kotina toimii hienosti matkakirjana mutta vieläkin enemmän katsauksena aivan erilaiseen elämäntapaan. Varsinkin kun itselläni ei ole minkäänlaista kosketusta purjehduskulttuuriin, niin olihan tämä todella eksoottista luettavaa. Jään mielenkiinnolla odottamaan, josko kirjalle tulisi jatkoa, kunhan reissu on saatu päätökseen.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...