Kiran Desai: Menetyksen perintö

Menetyksen perintö

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tarinan ydinosa sijoittuu 1980-luvun Intiaan, maan koillisosaan Himalajan rinteille. Orvoksi jäänyt Sai on saanut nunnien pitämän koulun päätökseen ja saapuu tuomari-isoisänsä taloon. Muut kirjan hahmot kytkeytyvät eri tavoin eläkeläistuomarin ja Sain elinpiiriin. Talon kokista tulee Saille sympaattinen isähahmo, kotiopettajana käyvästä Gyanista ambivalentin rakkauden kohde.

Iso osa tarinassa on kokin pojalla Bijulla, joka on lähtenyt etsimään onneaan Amerikasta ja kohtaa laittoman siirtolaisuuden haasteet. Henkilökohtaloiden yläpuolella teos käsitteleekin kolonialismin perintöä ja kansainvälistymistä, siirtolaisuutta ja irrallisuutta, ryhmien ristiriitoja ja yksilöiden turhia unelmia.

Teoksen rakenne pitää lukijan skarppina, kun tarina liikkuu vuorotellen kahdessa maassa, kertoo useamman sukupolven historiaa, esittelee useita tärkeitä henkilöitä ja käsittelee paikallisia ja yleisiä yhteiskunnallisia tapahtumia. Raskasta ei teksti kuitenkaan ole, sillä Desai vetäisee henkilönsä ja tapahtumansa nopeilla, kevyillä piirroilla ja nautittavalla kielellä. Silti tarinan lukuisat keskushenkilöt hahmottuvat erilaisiksi persooniksi ja jäävät mieleen, myös askarruttamaan.

Kiran Desain esikoisteos, hulppea fantasiatarina Hulabaloo hedelmätarhassa, on ollut yksi mieleenpainuvimpia sattumalöytöjäni. Menetyksen perinnöstä fantasia on kaukana, mutta yhteistä on, että Desai kirjoittaa vetävästi, kommentoi henkilöitään suorasukaisesti ja kohtelee heitä usein ironialla tai mustallakin huumorilla. Menetyksen perintö on kuitenkin vakava ja jopa pessimistinen reunamerkintä sukupolvien dialogiin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...