Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Memento mori, muista kuolemaa. Näin joutuu tekemään Pirkko Saision uuden kirjan nimettömäksi jäävä minäkertoja, kuusikymppinen asianajaja, kun hän lukee maanantaiaamuna Helsingin Sanomista, että hänen ystävänsä Pablo, Paavo Olavi Korhonen, on kuollut. Pablon ammatiksi on laitettu minäkertojalle käsittämätön laivateknikko, eikä hän myöskään ymmärrä muistosäettä: ”Eikä merta enää ole.”

Tästä alkaa jylhän ja vakuuttavan kirjan tarina. Se kertoo päähenkilön elämästä ja ajatuksista yhden viikon aikana. Hän keskustelee sivistyneesti ja syö terveellisesti nuorehkon vaimonsa Kristan kanssa, käy työpaikallaan, istuu pubissa oluella. Vähä vähältä hän seuloo ja setvii menneisyyttään, johon sisältyy pelottava salaisuus, jossa Pablolla oli myös merkittävä osuus. Mitä tapahtui Firenzessä kauan sitten? Päähenkilö pohtii tekemisiään lähes dostojevskilaiseen rikos ja rangaistus -tapaan; erona Dostojevskiin tässä kirjassa on vain sen salavihkainen huumori karusta aiheesta huolimatta. Enempää en halua paljastaa kirjan juonesta, se on jokaisen lukijan itse koettava.

Mies, ja hänen asiansa kulkee eteenpäin päähenkilön tajunnanvirtamaisena puheena, johon on väliin istutettu dialogia. Henkilöt – Krista-vaimo, työtoverit asianajotoimistossa, Pablon poika – ovat taitavalla kädellä luonnosteltu, he ovat eräänlaisia croquis-piirustuksia, jotka lukija saa sitten täydentää. Ja lukijan täydennyskykyä kysytään myös päähenkilön persoonassa. Kirja on ladottu väljästi, lauseet ovat yleensä lyhyitä ja sinänsä helppolukuisia mutta merkityksillä ladattuja. Kerronnassa huomiotani kiinnitti erityisesti se, miten taitavasti Saisio osaa asettua keski-ikäisen miehen kuvioihin; voisi hyvin kuvitella, että teos on miehen kirjoittama, mutta onhan Saisio aikoinaan julkaissutkin kirjoja Jukka Larsson -salanimellä.

Kuolema, rikos, rangaistus. Siinä tämän kirjan keskeiset teemat – ei yhtään enempää, eikä vähempää. Keskinkertaisen kirjoittajan käsissä lopputulos voisi olla banaali tai pateettinen, mutta Saisio hallitsee sen mistä puhuu. Mies, ja hänen asiansa oli minulle yksi kirjasyksyn 2016 odotetuimpia teoksia, eikä se totisesti pettänyt.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...