Zeina Abirached: Minä muistan

Osta kirja itsellesi

Viime vuonna törmäsin sattumalta libanonilaissyntyisen Zeina Abirachedin sarjakuvaan Pääskysen leikki, jossa Abirached kertoo lapsuudestaan Libanonin sisällissodan keskellä. Minä muistan on oikeastaan enemmän tai vähemmän saman tarinan toinen tuleminen, kokonaisuutta täydentävä pienempi teos, joka ei niinkään elä tarinastaan vaan muistoistaan. Minä muistan on sarjakuva pienten ihmisten pienistä tuokioista keskellä sisällissodan karmeutta.

”Muistot eivät erotu toisista hetkistä mitenkään, ennen kuin ne vasta myöhemmin tunnistaa niiden jättämistä arvista.” Zeina Abirached lainaa sarjakuvansa mottona Chris Markeria. Ja näinhän se on: menneisyydestämme, eritoten lapsuudestamme, muistamme vain välähdyksiä – sarjan toisiinsa ehkä mitenkään kiinnittymättömiä kohtauksia, joista kuitenkin yhdessä muodostuu se, mitä me olemme. Hetket elämässä merkityksineen ymmärretään vasta myöhemmin, ja tämä onkin avain Abirachedin teoksen ymmärtämiseen. Minä muistan kumpuaa muistoista, jotka pistävät sydämessä, kun nykyisyys ja todellisuus ahdistavat. Kun Libanon joutui vuonna 2006 uudestaan sotaan, olivat Abirachedin kaikki läheiset Beirutissa, Abirached yksin Pariisissa. Huoli, tuska ja pelko purkautuvat kauniiksi pieneksi sarjakuvaromaaniksi.

Zeina Abirachedin piirrostyyli miellyttää minua. Yksinkertaista mustaa ja valkoista sekä pehmeitä graafisia linjoja sisältävät kuvat ovat lämpimän humoristisia, mutta silti tarkkanäköisiä ja oivaltavia. Vaikutteet esimerkiksi David B:ltä ovat havaittavissa, missä ei sinänsä ole mitään pahaa, koska Abirached on piirrostyylissään selvästi kuitenkin omillaan.

Kaikkiaan Minä muistan on varsin hyvä sarjakuva, jota kaikille ranskalaistyylisen sarjakuvan ystäville voi mielihyvin suositella.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...