Zeina Abirached: Pääskysen leikki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1984 Beirutia repi Libanonin sisällissota. Pienienkin matkojen taittaminen jalan kaupungilla oli sala-ampujien vuoksi hengenvaarallista, ja kaduille oli tuotu kontteja näköesteiksi ihmisiä suojelemaan. Pommitukset ja kranaatti-iskut olivat arkipäivää. Polttoainetta säännösteltiin ja sähkö oli vähissä. Tällaisessa ympäristössä pieni Zeina Abirached vietti varhaislapsuuttaan.

Pääskysen leikki on Abirachedin ensimmäinen suomennettu sarjakuvaromaani. Sen tapahtumat käsittelevät suurimmaksi osaksi yhden ainoan päivän tapahtumia, kun Zeinan vanhemmat ovat käymässä poissa kotoa. Perhe asuu pommitusten vuoksi käytännössä vain asuntonsa eteistä, jonne pakkautuu yleensä kotirapun koko väki tarinoimaan — ja tietenkin pommituksilta suojaan. Tapaamme mielenkiintoisia naapureita omine pikku erikoisuuksineen. Ja valitettavankin paljon tapaamme inhimillistä murhetta ja huolta, jäljettömiin kadonneita omaisia ja sala-ampujan surmaamia läheisiä.

Ensimmäinen vertailukohta Pääskysen leikille on Marjane Satrapin Persepolis-sarja, joka sijoittuu ajallisesti, paikallisesti ja teemallisesti varsin lähelle Zeina Abirachedin teosta. Vaikka teoksilla onkin selkeä sukulaisuus, Abirachedin teos seisoo hyvin omilla jaloillaan. Pääskysen leikin vähäeleinen tarina ja toistuvia geometrisia muotoja hyödyntävä piirrostyyli sopivat hyvin yhteen luoden lämpimän, mutta toi hieman surumielisen kokonaisuuden, josta laatusarjakuvan ystävä kyllä pitää.

Jotenkin näitä sotaisasta lapsuudesta kertovia teoksia lukiessani aina vakavoidun miettimään sitä, kuinka onnellisia me suomalaiset olemme jo sukupolvien ajan olleet. Väkivalta, kurjuus ja ikuinen kuolemanpelko eivät väijy täällä ilmassa samalla lailla kuin muualla. Tuntuu epäreilulta, että joillekin Pääskysen leikin ja Persepolisin maailmat ovat tänä päivänäkin totisinta totta. Näistäkin mietteistä huolimatta tätä teosta kelpaa suositella.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...