Merit Riihonen: Mitä ikinä haluat

Mitä ikinä haluat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jos vanhempi mies olisi nuoren tytön kimpussa, olisi asia tavanomaisempi, vaan kun nyt vanhempi nainen murrosikäisen pojan kimpussa, on asia toisin. Sitten kun vielä poika ei ole tippaakaan kiinnostunut naisen kanssa sillai olemisesta, lukijan ote kirjaan puristuu ja teksti alkaa nuolla mukaansa.

Poika on Karri, nainen on Tuija. Karri käy kasi- ja ysiluokkia vuoronperään ja limittäin, itseellinen Tuija on tullut taloon ja tutuksi äidin uuden miehen siskona. Karri ei piittaa kummastakaan. Tuijan lähentelyt on siedettävä musaharrastuksen vuoksi; ei juopottelevalla äidillä olisi varaa ostaa kitaraa, ei maksaa musiikkiopiston maksuja. Ja musiikki kun Karrille on kaikki!

“Kaikella on hintansa”, painottaa Tuija.

Hinta on kova. Vanhan ämmän boy toyna ei ole kiva olla. Mieluummin jos nyt jonkun kanssa olisi oltava, olisi räväkkä oman luokan tyttö Amal omaa luokkaansa.

Näin ei voi jatkua!

Onneksi on Tuomas, lapsuudesta asti oltu yhtä, ja yhdessä juonimalla löytyy keino pysäyttää tuo pedari.

Tuossa yllä on riittävästi tulkintaani Merit Riihosen Mitä ikinä haluat -romaanin kulusta. Raskasta, jopa iljettävää tavaraa nieltäväksi. Tuija on kova ja paha hai, joka ui syvissä vesissä saalistamassa vailla katumuksen häivääkään. Mutta niistä syvyyksistä kirja ei kerro, vaan syventyy Karrin syövereihin, liimamaiseen, limamaiseen kasvutarinaan, jossa ei niin vain isoksi kasveta; kunnon aikuisen malliakaan kun lähipiiristä ei löydy.

Näitä ikäeroon liittyviä seksuaalisviritteisiä romaaneja on leegio Nabokovista Mukkaan. Mutta Riihosen romaani on siinä mielessä poikkeava, että namu­setänä on täti, eikä kohde ole tippaakaan innostunut petipuuhista tämän kanssa. Silti kaikkeen on suostuttava, inho kestettävä. Kunnes.

Tuomas ehdottaa apuun kuraattoria. Mutta siitä ei tähän hätään olisi. On suoran toiminnan aika

“Sitten me keksitään jotain muuta. Jotain millä saadaan se harakka lopullisesti ulos sun elämästä.”

Niin Tuijan läppäri ja sieltä lomakuvat pitkin maailmaa: Amsterdam, Kypros, Thaimaa…

Koko lukemisen ajan toivoin, että kirjailija ei jättäisi Tuijaa pelkäksi nahkaksi vailla omia tuntoja, vaan niinpähän vain jätti, kai jotta nainen olisi pedofiili­miehille rinnasteinen.

Riihonen on kirjoittanut vavahduttavan ja kavahduttavan käänteisversion miehiseen, toksisen maskuliiniseen maailmaan leimatusta aiheesta, hyvä ettei peräti vastalausetta #metoolle!

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...