Eveliina Talvitie: Miten helvetissä minusta tuli feministi?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Miten helvetissä minusta tuli feministi? – Tämän teoksen nimi antaa jo ymmärtää, ettei kirjan sävy ole lempeän sovitteleva, vaan räväkkä ja poleeminenkin.

Elina Talvitie on lähtöisin Porista, suhteellisen pienestä kaupungista, jonka ilmapiiri alkoi jo varhain ahdistaa. ”Millimetrin tissit ja silmälasit. Siinä on naapuruston poikien summaus materiaaleistani 1980-luvun alussa”, Talvitie kirjoittaa. Ulkoiset avut olivat tärkeät, eikä tytön kunnianhimoisuudelle ollut oikein tilaa, joskin yksinhuoltajaäiti jaksoi kannustaa. Opiskelemaan oli päästävä koulun jälkeen, ja mieluiten mahdollisimman kauas kotiseudulta. Feminismi, johon oli tullut alkusysäys jo kouluaikoina, sai lisää pontta sukupuolentutkimuksen opinnoista; suuret teoreetikot Beauvoirista alkaen tulivat tutuiksi.

Talvitie on luonut merkittävän uran toimittajana ja kirjailijana, mutta ei aivan ilman ristiriitoja. Voiko olla feministi jos meikkaa reippaasti? Voiko olla feministi jos kirjoittaa niinkin miehisten miesten kuin Ilkka Kanervan ja Matti Vanhasen elämäkerrat, ja jos vielä antaa ymmärtää, että Matti Vanhasen kanssa on ollut muutakin kuin tiukan ammatillinen suhde? – Talvitie haluaa kaataa raja-aitoja ja onnistuukin siinä melko hyvin, vallankin kun kirjan paatoksellisuutta pehmentää siellä täällä vilahteleva itseironia.

Miten helvetissä minusta tuli feministi? on nopealukuinen ja selkeä kirja. Sitä voisi suositella feminismistä kiinnostuneille sekä naisille että miehille, ja kaipa sitä joku vannoutunut sovinistikin voisi lukea piru Raamattua -menetelmällä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...