Carlos Da Cruz ja Marketta Pyysalo: Mitenniinmukakirja

Mitenniinmukakirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Uteliaan Aatos-pojan Sofia-kisu on päässyt karkuun. Etsimisessä ja löytämisessä häntä auttaa antiikin Kreikasta nykyaikaan piipahtanut Aspasia pöllönsä Minervan kanssa. Nyt ei ollakaan ihan joka päivä eteen osuvan lastenkirjan juonitiivistelmän parissa: Marketta Pyysalon yhdessä kuvittaja Carlos da Cruzin kanssa tekemä Mitenniinmukakirja on johdatus filosofian peruskysymysten sekä filosofian historian ja sen suurten ajattelijoiden pariin. Pyysalo kuljettaa kissaa karkuun vanhojen kreikkalaisklassikoiden kautta Descartesin, Kantin, Russellin ja monen muun kautta kohti nykypäivää.

Antiikin Aspasia Miletoslaista pidetään yhtenä ensimmäisistä naisfilosofeista. Hän eli suunnilleen Sokrateen aikoihin eikä häneltä jäänyt kirjallisia tuotoksia. Aspasiaa lukuun ottamatta Mitenniinmukakirja onkin melkoinen all-male-panel, sillä kaikkien ajatuksiaan kirjassa esittävien filosofien joukkoon on mahtunut vain yksi nainen: Hannah Arendt.

Aspasia on hyvä kumppani kysymyksiä täynnä olevalle Aatokselle, kun he ryhtyvät etsimään oikeaa tietä ja oikeaa tietoa. Mitä tieto on, miten se eroaa mielipiteestä tai uskomuksesta? Mitä voidaan tietää, mitä voidaan kysyä? Tie ymmärrykseen vie kysymysten kautta. Albert Einsteinin mukaan “on kaksi tapaa elää: joko niin, että mikään ei ole ihmeellistä, tai niin, että kaikki on ihmeellistä”.

Mitenniinmukakirja sopii hyvin jo alakouluikäiselle lapselle ensimmäiseksi johdannoksi kohti ajattelun taitoja. Marketta Pyysalon näkökulma on, että kuka tahansa voi olla filosofi, eikä kukaan ole liian nuori ajattelemaan ja jäsentämään maailmaa ympärillään. Pyysalo esittelee kirjassa useita keskenäänkin ristiriitaisia filosofisia suuntauksia, mutta jatkuvasti hyväntuulisesti ja kiinnostavasti. Valmiita vastauksia tarjotaan hyvin vähän, mutta sellaistahan filosofia on. Mitenniinmukakirja on sopivan ohut kerralla nautittavaksi, mutta kuitenkin sen verran syvällinen, että ajatuksia ja mielipiteitä se varmasti herättää sekä lapsessa että aikuisessa. Suosittelen luettavaksi yhdessä lapsen kanssa!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...