”– Linnulla on pesänsä ja myyrällä kolonsa, Muumipeikko miettii.” Näillä sanoilla alkaa Muumi ja Pikku Myy -kirjasarjan kirja Kotona. Sarjassa on ilmestynyt yhdeksän ensikirjaa, jotka esittelevät yksinkertaisia asioita kuten numeroita, vuodenaikoja, tai tunteita. Kotona esittelee joukon eri muumihahmoja ja heidän kotiympäristönsä.
Vilijonkan talossa on putipuhdasta, kun taas Haisuli on sottapytty. Nuuskamuikkusen teltta siirtyy Nuuskamuikkusen mukana minne tahansa ja Pikku Myy mahtuu mihin tahansa. Kirjasta löytyy monenlaista kotia.
Sinällään Kotona kertoo aika vähän näiden henkilöiden asumuksista ja enemmänkin nostaa vain esiin yhden hahmon ominaisuuksista. Itse olisin halunnut esimerkiksi nähdä vision Haisulin kodista.
Kirjan hyvänä puolena on, että siinä on mukana monta vähemmän tunnettua Muumimaailman hahmoa kuten Hosuli, Tuu-tikki, Tuhto ja Muumien esi-isä. Monelle muumien fanillekin nämä ovat hahmoja, joista ei tiedä paljoakaan. Siksi näille sivutilan tarjoaminen tekee kirjasta tuoreemman.
Muumi ja Pikku Myy : Kotona on toimiva ensikirja. Sen takana oleva työryhmä tulkitsee Muumeja hartaudella ja Janssonin visiolle uskollisesti.