Muumipeikko ei saa rauhaa Muumitalossa asuvalta Pikku Myyltä. Myyllä on tapana tehdä mitä itse haluaa, ja nyt hän haluaa sotkea Muumipeikon huoneen ja häiritä hänen nukkumistaan. Pikku Myy on kuitenkin osa Muumitaloa, joten Muumipeikon on keksittävä uusi ratkaisu.
Tämä ratkaisu on oman talon rakentaminen. Siellä Muumipeikko saisi päättää asioista ja olla omassa rauhassaan. Talon rakentaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Vaikka Muumipeikko saa apua niin Niiskuneidiltä kuin Pikku Myyltäkin, talosta tulee hyvin omanlaisensa. Onneksi sille löytyy siltikin käyttöä.
Kirjassa on muumikirjaksi aika erikoinen alkuasetelma ja opetus. Pikku Myyn ollessa kiusanhenki Muumipeikko päättää vain muuttaa pois ja rakentaa oman talonsa. Pikku Myyn ongelmalliseen käytökseen ei puutu oikein kukaan, ja Muumipeikon puolesta tulee hieman surullinen olo. Talonrakennuskin kuvataan hieman kurjasti, kun Muumipeikko tuntee jokaisessa vaiheessa vain epäonnistuneensa.
Muumipeikon talo on erikoinen muumitarina, joka jää hyvin mieleen. Sitä voi suositella erityisesti niille lapsille, joilla on pikkusisarustensa kanssa sopeutumishaasteita.
Riina ja Sami Kaarla ovat tehneet vaikuttavan määrän lastenkirjoja. Valtaosa näistä on juuri Muumi-aiheisia. Vaikka Muumipeikon talo ilmestyy ensimmäistä kertaa tässä muodossa, tarina on ilmestynyt aikaisemmin vuonna 2013 Täältä tulee Pikku Myy -sarjassa.
Kaarlojen muumikuvitukset ovat minusta maailman parhaita tulkintoja muumeista. Ne kunnioittavat alkuperäisiä, mutta erottuvat silti omannäköisikseen.