Michael Marshall Smith: Only Forward

Osta kirja itsellesi

Stark on kova luu: hän on fiksu, tavattoman viileä ja pukeutuu moitteettomasti. Ammatikseen Stark hoitaa ongelmia. Pienempiä, ja sitten sellaisia, joita kukaan muu ei pysty hoitamaan. Stark saa keikan, joka vaikuttaa alkuun melko yksinkertaiselta, sellaiselta, jossa Starkin erikoistaitoja ei tarvita. Mies on kidnapattu. Syyllinen on selvitettävä ja uhri saatava takaisin. Helppo juttu.

Stark hoitaa homman, mutta lukija tuskin yllättyy, kun paljastuu, ettei kaikki olekaan aivan niin yksinkertaista kuin miltä näyttää. Only Forward tottelee kovaksikeitetyn dekkaritarinan perinteitä, vaikka onkin jotain aivan muuta kuin tavallista tavaraa. Kirjan maailma on futuristinen, omaleimainen ja kiehtova, erikoinen tulevaisuuden maailma, jossa mantereen laajuinen kaupunki on jakautunut naapurustoihin, joissa samanmieliset kokoontuvat olemaan omanlaisiaan ja vähät muista. Vain harvat Starkin kaltaiset henkilöt matkustavat laajemmin paikasta toiseen.

Stark on hauska päähenkilö. Kertojana Stark on täysin epäluotettava — mistä Stark muistaa mainita lukijalle aina silloin tällöin. Puolivälissä kirjaa sävy muuttuu. Alun vitsailu — kirjan maailma on kuin parodiaa, lähes täysi vitsi — ja toisaalta kovaksikeitetyn dekkarin tyylittely väistyvät ja tilalle tulee synkempää, surrealistisempaa ja syvällisempää kerrontaa. Tapahtumat muuttuvat kummallisemmiksi ja unenomaisiksi. Only Forward onkin enemmän kuin miltä aluksi vaikuttaa.

Erikoinen kirja jää mieleen. Kiitetty esikoinen potkaisi Michael Marshall Smithin uralle vauhtia ja voitti Philip K. Dickin ja August Derlethin palkinnot.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...