Lavie Tidhar: Osama

Osama

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Klassinen kuvio: toimeton yksityisetsivä maleksii kahviloissa ja notkuu toimistollaan, kunnes kohtalokas nainen saapuu ja palkkaa etsivän tehtävään, josta seuraa runsaasti vaikeuksia.

Joen toimistoon kirjaimellisesti ilmestyvä nainen antaa Joelle yksinkertaisen tehtävän: löydä kirjailija Mike Longshott. Longshott kirjoittaa pulp-pokkareita, jotka kertovat katalasta Osama bin Ladenista, joka käy länsimaita vastaan vaikeasti ymmärrettävää sotaa terrori-iskuilla ja itsemurhapommeilla.

Niin – Joen maailmassa näkymätön sota terrorismia vastaan on silkkaa fiktiota. Maailma on muutenkin erilainen, kun monenlaisia kehityskulkuja, jotka meidän maailmassamme johtivat terrorismiin, ei olekaan tapahtunut.

Vuoden 2012 World Fantasy Award myönnettiin Osamalle, joten pakkohan tähän oli tutustua. Tarina on kiehtova. Samalla se on hivenen vaikea – kirjassa on tiettyä utuisuutta ja sen kertojassa tiettyä epäluotettavuutta. Asioita ei liiemmin selitellä, monesta isostakin kysymyksestä lukija saa itse päätellä oman ratkaisunsa.

Philip K. Dick -viittauksilta ei Osaman kohdalla voine välttyä. China Miévillen Toiset tulee myös hakematta mieleen. Tämä mielikuvituksellinen tarina, joka sijoittuu toiseen todellisuuteen kuin omamme, onnistuu siinä sivussa kertomaan meidän maailmastamme paljon.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...