Lavie Tidhar: Osama

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Klassinen kuvio: toimeton yksityisetsivä maleksii kahviloissa ja notkuu toimistollaan, kunnes kohtalokas nainen saapuu ja palkkaa etsivän tehtävään, josta seuraa runsaasti vaikeuksia.

Joen toimistoon kirjaimellisesti ilmestyvä nainen antaa Joelle yksinkertaisen tehtävän: löydä kirjailija Mike Longshott. Longshott kirjoittaa pulp-pokkareita, jotka kertovat katalasta Osama bin Ladenista, joka käy länsimaita vastaan vaikeasti ymmärrettävää sotaa terrori-iskuilla ja itsemurhapommeilla.

Niin – Joen maailmassa näkymätön sota terrorismia vastaan on silkkaa fiktiota. Maailma on muutenkin erilainen, kun monenlaisia kehityskulkuja, jotka meidän maailmassamme johtivat terrorismiin, ei olekaan tapahtunut.

Vuoden 2012 World Fantasy Award myönnettiin Osamalle, joten pakkohan tähän oli tutustua. Tarina on kiehtova. Samalla se on hivenen vaikea – kirjassa on tiettyä utuisuutta ja sen kertojassa tiettyä epäluotettavuutta. Asioita ei liiemmin selitellä, monesta isostakin kysymyksestä lukija saa itse päätellä oman ratkaisunsa.

Philip K. Dick -viittauksilta ei Osaman kohdalla voine välttyä. China Miévillen Toiset tulee myös hakematta mieleen. Tämä mielikuvituksellinen tarina, joka sijoittuu toiseen todellisuuteen kuin omamme, onnistuu siinä sivussa kertomaan meidän maailmastamme paljon.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...