Kuvakirjoja on epäilemättä maailmalla tarjolla vaikka millä mitalla suomennettavaksi. Italialainen kuvittaja Beatrice Alemagna löytyi suomennettavaksi jo vuonna 2023 Harold Snipperpotin kaikkien aikojen katastrofi -kirjan myötä. Se saa nyt jatkoa Alemagnan palkituimmalla kirjalla: Päivä jona ei tapahtunut mitään on voittanut useita lastenkirjapalkintoja.
Kirja kertoo äidistä ja mukavan sukupuolettomaksi jäävästä lapsesta, jotka menevät sateisena päivänä mökille. Äiti työskentelee siellä rauhassa ja lapsi keskittyy tappamaan marsilaisia pelikoneen parissa. Lapsen apaattisuuden taustalla on poissa oleva isä: “Tarkemmin sanoen painelin samaa nappia tuntitolkulla ja ajattelin isää ja kaikkea, mitä hän olisi silmät säihkyen näyttänyt minulle metsässä.” Missä isä on, jää epäselväksi.
Äiti pistää pelaamiselle stopin, ainakin sisällä, ja lapsi lähtee pelikoneensa kanssa ulos. Lammen luona pomppiessaan lapsi pudottaa pelin lampeen. ”Miten minä pärjäisin ilman peliä?” Ihan hyvin, käy ilmi, sillä pelin menettäminen pakottaa lapsen näkemään kaiken sen kiinnostavan, mitä sateisessa metsässä on löydettävissä.
Kirjan tarina on vähän tavanomainen ”pistä pelikone pois, niin näet mitä ihmeellistä luonnossa on”-kertomus, mutta Päivä jona ei tapahtunut mitään nousee huomionarvoiseksi kuvituksensa johdosta. Alemagna on syystä palkittu kuvittaja, sillä tämänkin kirjan kuvitus on kaunista ja kiinnostavaa. Lapsen kirkkaanoranssi takki pomppaa hienosti esille muuten hyvin sateisenruskeilta sivuilta. Kuviin on löydetty virkistävän omaperäisiä kuvakulmia ja vinksahtaneita mittasuhteita. Tekstikin toimii, Saara Pääkkösen suomennoksena, mutta jää vähän sivuosaan kuvien rinnalla.
Kaunis kirja, ja kun katselen Alemagnan bibliografiaa, monet kannet näyttävät sen verran kiinnostavilta, että toivottavasti Tammi jatkaa Alemagnan kirjojen suomentamista.