Joe Sacco: Palestiina

Palestiina

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Amerikkalainen sarjakuvapiirtäjä ja toimittaja Joe Sacco vietti pari kuukautta Palestiinassa vuodenvaihteess 1991–92. Matkasta syntyi sarjakuvateos Palestiina, joka julkaistiin alun perin yhdeksänä erillisenä sarjakuvana ja sittemmin yhtenä kokonaisuutena.

Sacco esittelee palestiinalaisen näkökulman Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin. Teos ei yritäkään olla mitenkään tasapuolinen näkemys. Amerikkalaisena Sacco on kuullut koko ikänsä israelilaisten näkökulmaa ja haluaa siksi tutustua asioihin toisesta näkökulmasta.

Niinpä Sacco vierailee eri puolilla Länsirantaa ja Gazaa, haastatellen palestiinalaisia näiden kokemuksista ja näkemyksistä. Hän saa kuulla lukuisia tarinoita sorrosta, mielivaltaisista vankilatuomioista, kidutuksesta ja väkivallasta, ja näkee omakohtaisesti pakolaisleirien kurjuuden.

Samat pakolaisleirit ovat tietysti yhä paikoillaan. Pariinkin otteeseen Saccolta tentataan, mitä tämän haastattelut ja kyselemiset auttavat. Toimittajia käy, mutta mikään ei muutu. Ei kai tällaista konfliktia sarjakuvia piirtämällä tai lehtijuttuja kirjoittamalla ratkaistakaan, mutta ainakin Palestiinasta saa yhden näkökulman konfliktiin; jos on ajatellut asiaa vain Israelin näkökulmasta, tämä palestiinalainen näkökulma on varmasti silmiä avaava. Aihe ei ole 20 vuodessa ehtinyt vanhentua.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...