Jari Järvelä: Parempi maailma

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ministeri Väinö Katajan poliittinen ura katkeaa yhteen ainoaan epähuomiossa lausuttuun sanaan. Neekeri. Kataja leimataan rasistiksi ja hänen päänsä asetetaan välittömästi pölkylle, koko kansan sylkykupiksi. Avioliitto ja oma poikakin saavat mennä pesuveden mukana. Oudon sattuman kautta Väinön elämään tulee Irakista paennut Naïmi pienen tyttärensä Jamiran kanssa. Pakomatkallaan Naïmi ja Jamira ovat joutuneet kokemaan hirveitä asioita. He ovat asuneet alistettuina seksiorjina huorabussissa, joka liikkui ympäri Eurooppaa väkivaltaisten parittajien armoilla. Nyt Suomessa Naïmi ja Jamira ovat valmiit auttamaan Väinö Katajan alkuun aivan uudessa elämänvaiheessa — tulisieluisena rasisminvastustajana, Peppi Pitkätossu -kirjojen polttajana.

Samalla Kataja käy läpi 106-vuotiaaksi eläneen isoäitinsä Annan jäämistöä. Hänen entisestä sulhasestaan on jäljellä paksu kirjenippu. Nuoren parin oli tarkoitus muuttaa paremman elämän perässä 1920-luvulla Berliiniin, jonne kuvanveistolla itseään elättämään pyrkinyt Väinö Wagner muuttaa tarkoituksenaan tuoda nuorikkonsa sitten myöhemmin mukanaan. Ihanteellisen nuoren miehen maailmankuva alkaa vähä vähältä muuttua, kun uuden ajan tuhkasta alkaa nousta natsismin oras.

Jari Järvelän Parempi maailma on ruma ja epäkorrekti kirja suvaitsevaisuudesta ja arkipäivän rasismista. Kirjan puolentoista ensimmäisen sivun aikana sanotaan 14 kertaa neekeri ja kirja päättyy sanoihin “Sieg Heil”. Provokaatiotako? Tottakai, mutta rankkoja asioita ei käsitellä silkkihansikkain. Järvelän valitsema aihepiiri ja sen käsittely eivät jätä lukijallekaan mahdollisuutta neutraaliuteen. Voivatko sanat yksin satuttaa, onko konteksti sittenkään tärkeä, Järvelä kysyy. Voiko kirjoja polttamalla tai rappiotaiteilijoita pilkkaamalla ja ilmiantamalla parantaa maailmaa? Onko toisen ajan paha toisen ajan hyvä?

Parempi maailma ei tarjoa valmiita vastauksia. Se on moniääninen kannanotto aikamme keskusteluun, jossa pienet yksityiskohdat ja sanomiset tulevat vielä aikojen takaakin vastaan. Parempi maailma ei varsin rajujen ja väkivaltaisten hetkiensä vuoksi sovellu kaikille, mutta kyllä se silti suosituksensa ansaitsee.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...