Kari Hietalahti ja Tommi Korpela: Perhokalastuksen jäljillä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vaikka olisi kalastanut pienestä pitäen muilla välineillä, niin perhokalastusta aloitellessa voi olla lähes nollapisteessä. Lukijana olin siinä pisteessä ja niin olivat olleet kirjoittajat Kari “Hissu” Hietalahti ja Tommi Korpelakin vuonna 2008. Siitä alkoi miesten intohimoksi kasvanut perhokalastus ja tuosta tämä kirja kertoo – kasvukipuja unohtamatta.

Hietalahti ja Korpela ovat pitkään kuuluneet suomalaisten näyttelijöiden eturiviin, mutta sanovat nykyään itseään perhokalastajiksi, jotka toisinaan näyttelevät. Kirjassa on nöyrä, itseironinen ja ennen kaikkea rehellinen ote. Vaikka kerronta perustuu miesten omiin kokemuksiin, niin yhtä paljon ovat äänessä perhokalastuksen asiantuntijat. Haastateltavina ovat esimerkiksi virtavesien puolustajana tunnettu kovan luokan perhokalastaja Jasper Pääkkönen sekä sertifioitu heittokouluttaja, perho-senseiksi tituleerattu Antti Guttorm.

Siinä missä virvelikalastuksen aloittaminen on todella yksinkertaista niin perhokalastus ei ole sitä ollenkaan. Asiantuntijatkin sanovat vaikuttavia asioita olevan todella paljon. Välineistön kanssa menee helposti sormi suuhun ja heittämisessä melkein kaikki on toisin kuin virvelillä. Haastatteluissa huomaa kaikkein yksinkertaisimpien ja “tyhmimpien” kysymysten olevan niitä tärkeimpiä. Haastateltavien kommenteissa korostuu, että perhokalastuksessa onnistumiseen vaikuttavat kärsivällisyys ja erilaisten tilanteiden tarkka huomiointi. Myös suojelun ja kestävän kalastuksen merkitys nousee toistuvasti esiin, ovathan lähes kaikki Suomen vaelluskalat uhanalaisia.

Haastatteluja rytmittävät pienet, hauskat sattumukset kalareissuilta, lajiesittelyt, fiktiiviset tarinat sekä pilke silmäkulmassa tehdyt perhokalastajatyyppien esittelyt. Se toi mieleen samantapaiset “esittelyt” eri lintuharrastajatyypeistä, jotka löytyvät Matti Koivulan ja Jan Södersvedin vuonna 1996 julkaistusta Ornimisen sietämätön keveys -kirjasta.

Perhokalastuksen jäljillä osoittaa, että tietopitoisen kirjan voi tehdä myös kevyemmin. Se tarjoaa yleistietoa, opastusta, huumoria, kokemuksia ja tarinoita. Samalla se on kunnianosoitus perhokalastukselle, kaloille ja vesistöille.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...