Anna­-Karoliina Tetri: Perinteiset villasukat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Villasukkakirjoja ei ole koskaan liikaa! Tänä vuonna kustannusliike Moreenilta on ilmestynyt jo kaksi kiinnostavaa teosta, Tiina Kaarelan Puikkomaisterin sukkakirja ja Pirjo Iivosen Unelmien silmukat. Nyt näiden seuraan on liittynyt hieman erityyppinen kirja, Anna­-Karoliina Tetrin Perinteiset villasukat, joka puolestaan on eräänlainen sisarteos saman tekijän viime vuonna ilmestyneelle kirjalle Perinteiset lapaset.

Tetrin kaikki mallit ovat peräisin suomalaisesta villasukkaperinteestä. Ne sopivat niille neulojille, joiden mielestä yksinkertainen on kaunista ja vähemmän on enemmän, sillä näissä sukissa ei ole turhia kruusauksia vaan ne ovat suhteellisen hillittyjä. Värejä on kyllä käytetty kauniisti, eikä kaikista kirkkaimpiakaan ole unohdettu, siitä ovat esimerkkinä vaikkapa karamellimaisen iloiset raitasukat Korsnäsistä; samalta seudulta on peräisin malli Tanssivat tytöt, joissa on käytetty Korsnäsin villapaidasta tuttua kirjovirkkausta varren suussa. Mukana ovat myös esimerkiksi parit säärystimet sekä ohuehkosta puuvillalangasta toteutetut karjalaiset pitsineulesukat.

Sukkamallien lisäksi kirjan toinen anti on alun laajahko katsaus neulotun sukan historiaan ja kansanperinteeseen. Tämä katsaus on kirjoitettu oikein mukavalla tyylillä ja kiinnostavasti: mieleeni jäi vaikkapa se, että historian saatossa miehet ovat olleet joskus todellisia sukkamestareita. Lieköhän kyseessä sama ilmiö kuin miehiset mestarikokitkin? ­ Lukujen alussa on siteerattu neuleisiin, sukkiin ja sukkapuikkoihin liittyviä kansanomaisia lausahduksia. Niinpä kaikki sukanneulontaa harjoitelleet voivat yhtyä tyrnäväläiseen sananparteen: ”Moni kärijen tekee, vaan harva kannan kaventaa.”

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...