Anna-Karoliina Tetri: Perinteiset villasukat

Perinteiset villasukat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Villasukkakirjoja ei ole koskaan liikaa! Tänä vuonna kustannusliike Moreenilta on ilmestynyt jo kaksi kiinnostavaa teosta, Tiina Kaarelan Puikkomaisterin sukkakirja ja Pirjo Iivosen Unelmien silmukat. Nyt näiden seuraan on liittynyt hieman erityyppinen kirja, Anna­-Karoliina Tetrin Perinteiset villasukat, joka puolestaan on eräänlainen sisarteos saman tekijän viime vuonna ilmestyneelle kirjalle Perinteiset lapaset.

Tetrin kaikki mallit ovat peräisin suomalaisesta villasukkaperinteestä. Ne sopivat niille neulojille, joiden mielestä yksinkertainen on kaunista ja vähemmän on enemmän, sillä näissä sukissa ei ole turhia kruusauksia vaan ne ovat suhteellisen hillittyjä. Värejä on kyllä käytetty kauniisti, eikä kaikista kirkkaimpiakaan ole unohdettu, siitä ovat esimerkkinä vaikkapa karamellimaisen iloiset raitasukat Korsnäsistä; samalta seudulta on peräisin malli Tanssivat tytöt, joissa on käytetty Korsnäsin villapaidasta tuttua kirjovirkkausta varren suussa. Mukana ovat myös esimerkiksi parit säärystimet sekä ohuehkosta puuvillalangasta toteutetut karjalaiset pitsineulesukat.

Sukkamallien lisäksi kirjan toinen anti on alun laajahko katsaus neulotun sukan historiaan ja kansanperinteeseen. Tämä katsaus on kirjoitettu oikein mukavalla tyylillä ja kiinnostavasti: mieleeni jäi vaikkapa se, että historian saatossa miehet ovat olleet joskus todellisia sukkamestareita. Lieköhän kyseessä sama ilmiö kuin miehiset mestarikokitkin? ­ Lukujen alussa on siteerattu neuleisiin, sukkiin ja sukkapuikkoihin liittyviä kansanomaisia lausahduksia. Niinpä kaikki sukanneulontaa harjoitelleet voivat yhtyä tyrnäväläiseen sananparteen: ”Moni kärijen tekee, vaan harva kannan kaventaa.”

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...