Dean Koontz: Pienempi paha

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Baarimikko Billy Wiles on aivan tavallinen mies, joka elää hiljaista ja rauhallista elämää. Eräänä iltana hän joutuu tahtomattaan todella vaikeaan tilanteeseen. Hänelle jätetty viesti käskee valita kumpi kuolee: pidetty, kaunis, vaalea opettajatar vai hyväntekeväisyystyötä tekevä vanhempi nainen. Billy aikoo ensin kuitata viestin huonona vitsinä, mutta pian käy ilmi, että kirjoittaja on tosissaan. Poliisiin hän ei saisi ottaa yhteyttä, koska silloinkin joku kuolee.  Hän kertoo kuitenkin asiasta tutulle poliisille, jota pitää enemmän ystävänä. Kun tämäkin epäilee juttua vain huonoksi pilaksi, Billy ärsyyntyy ja ryhtyy selvittämään taustoja tarkemmin.

Billy saa toisenkin viestin — ja sama toistuu. Aina on tehtävä valinta, aina joku kuolee, valitsee hän minkä vaihtoehdon tahansa Hän alkaa epäillä erästä lähipiirissä työskentelevää henkilöä sarjamurhaajaksi, sillä sellaisestahan tässä on kyse. Kaikki näyttää viittaavaan tähän mieheen, jopa hänen menneisyytensä. Hän on aikaisemmin sekaantunut erään tytön katoamiseen opiskeluaikoinaan ja tuolloin hän oli käyttäytynyt epäilyttävän avuliaasti…

Viestien tulo jatkuu ja Billy joutuu itsekin yllätetyksi, tappaja pahoinpitelee häntä, mutta jättää vielä toistaiseksi henkiin. Toinen juttu onkin sitten se, että murhaaja kertoo järjestäneensä kaiken niin, että syylliseksi tullaan taatusti epäilemään Billyä itseään. Todisteita, näyttöä sekä Billyn ikävä menneisyys, joka ei ole monenkaan tiedossa.

Alkaa hurja ajojahti, jonka edetessä Billy joutuu tekemään monta kammottavaa päätöstä, joissa on kaikissa pelissä ihmishenki. Eniten hän on huolissaan Barbarasta, rakkaastaan, joka makaa koomassa sairaalassa jo neljättä vuottaan. Tappaja uhkaa lopulta myös häntä sekä Billyä itseään ja tämä kaikki saa miehen lähes ratkeamaan. Lisäksi hän on joutunut tekemään paljon outoja, pelottavia ja kummallisia asioita vain muutaman vuorokauden aikana.

Dean Koontzilta jälleen hengästyttävän nopeatempoinen trilleri, jossa pelataan kuolemanvakavilla asioilla. Toisaalta tässä tarkastellaan myös sitä, mitä tapahtuu, kun jollekin annetaan vastuu päättää toisen ihmisen elämästä tai kuolemasta — tavalla millä hyvänsä. Sivujuonena kulkee koko ajan Barbaraja Billyn rakkaus sekä usko tämän kooman syvyyteen, siihen, että Barbara ymmärtää puhetta ja kuulee sekä tuottaa itsekin joskus sanoja. Tällä kertaa Koontz on malttanut jättää tekstistä pois salaliitot, ukkosmyrskyt, liittovaltion agentit ja muut tyypilliset tehokeinonsa ja se on tehnyt kirjalle vain hyvää. Tarina on kaikkine sivujuonineen ehdottoman kiero ja jännittävä, loppuratkaisu taatusti odottamaton ja kekseliäs. Ei ehkä Koontzia aivan parhaimmillaan, mutta suosittelen kaikille trillereiden ja kauhunkin ystäville; syksyisen ja pimeän illan makupala.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...